ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Satul European: Casa de cultură din Roșcani, raionul Strășeni, a fost renovată

12:48 | 18.06.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Casa de cultură din satul Roșcani, raionul Strășeni, a fost renovată și transformată într-un Centru comunitar multifuncțional. Lucrările au fost desfășurate în cadrul unui proiect inclus în Programul „Satul European”, ediția I, fiind alocate în acest sens peste 2,3 mil de lei, transmite MOLDPRES.  

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), clădirea cu două nivele, construită acum patru decenii, a rămas în mare parte nefolosită de-a lungul anilor, deși cu șase ani în urmă acoperișul a fost reparat și geamurile au fost înlocuite. Din lipsă de reparații interioare și dotări adecvate, instituția culturală nu a putut funcționa corespunzător, iar toate evenimentele satului erau organizate fie la primărie, într-o sală mică și neîncăpătoare, fie în scuarul Casei de cultură.

După renovare, edificiul cultural a fost transformat într-un Centru comunitar multifuncțional. La parter a fost amenajată o sală în care își desfășoară activitatea trei echipe de dansuri populare pentru copii de până la 15 ani și Ansamblul vocal „Clipele copilăriei". Tot la parter există o sală de forță și una de fitness. Iar la etaj este o sală mare de festivități cu 300 de locuri, destinată evenimentelor importante ale satului cum ar fi hramul localității, concertele, matineele, precum și oficializarea căsătoriilor.

Clădirea a fost dotată cu două cabine de duș și patru blocuri sanitare, iar în cadrul proiectului au fost furnizate mobilier, boilere, sisteme de aer condiționat, echipamente sportive și costume naționale necesare echipelor de dansatori, care vor reprezenta localitatea la concursurile raionale și republicane. De asemenea, a fost amenajat un vestiar pentru micii artiști. Tot în acest edificiu activează Oficiul Medicilor de Familie și Biblioteca satului.

Valoarea totală a investiției este de 2,33 mil de lei, din care aproximativ 2,3 mil de lei au fost alocate de Guvernul Republicii Moldova prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar 35 de mii de lei reprezintă contribuția comunității locale.

Totodată, prin Programul Național „Satul European Expres”, în localitate, pe teritoriul stadionului public a fost construit un teren de baschet, contribuind astfel la sporirea accesului la servicii sportive de calitate pentru cei aproximativ 730 de tineri și copii din sat. Valoarea proiectului pentru acest teren de baschet este de 440 de mii de lei, resurse financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Potrivit primarului satului, Irina Gonța, construcția acestui teren de baschet a adus mai multe oportunități copiilor din localitate, oferindu-le posibilitatea de a se juca și interacționa în timpul liber.

„Acest teren de baschet era așteptat de mult timp, având în vedere că în localitate avem peste 200 de copii, iar spațiile disponibile anterior nu erau suficiente. În plus, mulți copii iubesc baschetul, iar terenul poate fi utilizat și pentru lecțiile de educație fizică ale celor circa 130 de elevi din gimnaziu și pentru cei 84 de copii din grădiniță, care vin frecvent pe stadionul public pentru activitățile în aer liber. Suntem recunoscători autorităților centrale pentru sprijinul financiar acordat, inclusiv pentru renovarea edificiului cultural. Investițiile realizate în cele două proiecte au contribuit semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de trai ale celor aproximativ 1500 de locuitori din Roșcani”, a adăugat primarul.

Datele ONDRL relevă că până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European” și  „Satul European Expres”, au fost renovate/modernizate/dotate cu mobilier și echipamente necesare 78 de edificii culturale și 88 de terenuri de sport, îmbunătățind astfel condițiile de viață pentru aproximativ 350 de mii de oameni din 171 de localități din țară.

img24004547

img24004547

img24004547

img24004547

img24004547

img24004547

img24004547

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!