ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova, pregătită pentru negocierile de aderare la UE. Membrii Cabinetului de miniștri au semnat documentul protocolar. Dorin Recean: „Planul de integrare europeană este unul ambițios, dar realist”

13:59 | 21.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Guvernul a aprobat astăzi poziția țării noastre pentru negocierea proiectului tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Documentul va fi prezentat săptămâna viitoare la prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, care fixează începerea negocierilor de aderare. Premierul Dorin Recean a afirmat că Planul de integrare europeană al Republicii Moldova este unul ambițios, dar realist, cu indicatori foarte clari pentru fiecare capitol de negociere, care să aducă beneficii directe fiecărui om din țara noastră, transmite MOLDPRES. 

Documentul a fost aprobat de Executiv după ce în dimineața zilei, Comisia Națională pentru Integrarea Europeană, prezidată de președinta Maia Sandu, a discutat poziția Republicii Moldova pentru negocierea proiectului tratatului de aderare la UE, iar șefa statului a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Documentul protocolar a fost aprobat de Guvern, semnat de toți membrii cabinetului de miniștri și îl voi prezenta săptămâna viitoare la prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE.

Prioritatea Republicii Moldova este creșterea rezilienței și competitivității economice. Ne propunem integrarea cât mai rapidă a economiei noastre pe piața unică europeană, vom cere acces la toate instrumentele de finanțare al UE, iar pe intern, ne-am setat ca obiectiv să aprobăm toată legislația europeană până în 2030.

Planul de integrare europeană al Republicii Moldova este unul ambițios, dar realist, cu indicatori foarte clari pentru fiecare capitol de negociere, care să aducă beneficii directe fiecărui om din țara noastră.

Sunt sigur că întreaga echipă a Guvernului, în frunte cu Cristina Gherasimov, Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova, va reuși să parcurgă cu succes acest proces de aderare la Uniunea Europeană”, a punctat premierul Dorin Recean. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat astăzi după ședința Executivului că prim-ministrul Dorin Recean va conduce delegația țării noastre la prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană, care va avea loc pe 25 iunie la Luxemburg.

Astăzi am făcut un pas decisiv pentru Moldova europeană. Premierul Dorin Recean va fi cel care va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg la lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE. Din delegație vor face parte mai mulți membri ai Guvernului, inclusiv Cristina Gherasimov, Mihai Popșoi, Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Veronica Mihailov-Moraru, Dan Perciun, Andrei Spînu și secretarul general al Executivului, Artur Mija. În spatele efortului de modernizare a țării, stau mii de oameni, funcționari, inclusiv care fac ca munca fiecăruia să ducă la obiectivul nostru de țară, să construim Moldova europeană și să aducem mai aproape țara noastră de statutul de membru deplin al spațiului de pace și stabilitate pe care îl reprezintă UE. Iar Moldova membru al UE este singura cale care o promovează autoritățile consecvent, pentru că aduce pace, bunăstare și o viață mai bună pentru toți cetățenii. Informații suplimentare despre Comisia interguvernamentală vor fi comunicate la începutul săptămânii viitoare”, a spus Daniel Vodă.  

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. Pe 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statut de țară candidat la aderare, acum doi ani.

 

img24004644

img24004644

img24004644

img24004644

img24004644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!