ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cristina Gherasimov, despre principalele acțiuni după aprobarea cadrului de negociere: „Urmărim ca negocierile să aducă rezultate reciproc avantajoase cetățenilor noștri, dar și UE”

17:25 | 25.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 25 iun. /MOLDPRES/. În urma începerii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, va fi efectuat screening-ul bilateral care ar putea dura de la 12 la 18 luni. Totodată, negocierile care vizează Clusterul 1 - „Valori fundamentale”, format din cinci capitole, vor fi deschise la începutul anului 2025. Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a prezentat astăzi la Luxemburg acțiunile ce urmează a fi întreprinse în urma aprobării cadrului de negociere privind aderarea Republicii Moldova la UE, informează MOLDPRES.

Potrivit vicepremierului Cristina Gherasimov, Clusterul 1, care include reforma justiției, securitatea, achizițiile publice, statisticile și controlul financiar, va fi cel mai dificil de ajustat la acquis-ul comunitar, iar împreună cu toate capitolele ce vizează economia, agricultura și mediul înconjurător ar putea dura cel mai mult în procesul de negocieri.

„În momentul în care noi finalizăm etapa de screening bilateral pentru Clusterul 1, urmează întocmirea unor rapoarte de evaluare și următoarea etapă va fi cea de deschidere a negocierilor pentru Clusterul 1. În cadrul procesului de screening bilateral, exact cum am făcut și pe parcursul screening-ului explicativ, urmează ca echipe din cadrul Guvernului să ne deplasăm la Bruxelles pentru a prezenta poziția noastră de țară pe fiecare capitol de politici. Ritmul negocierilor depinde în mare parte de noi. Urmează să arătăm nu doar un progres la nivelul alinierii legislației, dar și la implementarea acquis-ului. În ultimii ani, vedem că reforma justiției este un proces foarte complex. Este rolul nostru să arătăm că avem instituții democratice stabile, puternice și independente și, în același timp, trebuie să arătăm că și economia noastră este la fel de pregătită și competitivă ca să facă față acelor forțe de competiție atât pe piața europeană, cât și pe plan internațional”, a declarat oficialul.

Vicepremierul a specificat că ședința interguvernamentală desfășurată astăzi la Luxemburg va începe cu prezentarea cadrului de negociere pentru Moldova. Acesta va cuprinde principiile de bază și procedurile care urmează să fie adoptate de Republica Moldova. Conferința de la Luxemburg va fi deschisă de către șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib, care va prezenta cadrul de negociere împreună cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere. Ulterior, premierul Dorin Recean va prezenta poziția R. Moldovei, iar țara noastră va accepta cadru de negociere.

„Republica Moldova a reușit, în doar doi ani de zile, să avanseze în parcursul european de la obținerea statutului de țară - candidat până la deschiderea negocierilor de aderare. Obiectivul nostru este să devenim stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că ne asumăm atât beneficiile, cât și obligațiile care derivă din acest statut. Totodată, urmărim ca negocierile să aducă rezultate care să fie reciproc avantajoase cetățenilor noștri, dar și UE”, a afirmat Cristina Gherasimov.

Cu referire la regiunea transnistreană, vicepremierul a precizat că „aceasta este parte a Republicii Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul țării”.

„Așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să cunoască, dacă vor fi interesate, și să discutăm cum putem implementa acquis-ul comunitar și pe teritoriul regiunii transnistrene. Vom face tot posibilul mai ales în contextul atracției economice a UE pentru regiunea transnistreană. Pe parcursul anului trecut, 70% din exporturile din regiunea transnistreană au fost direcționate pe piața europeană, iar în primele luni din acest an, 80% din exporturile din regiune au fost direcționate către piețele UE. Respectiv, considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa și așa-numitele autorități să implementeze acquis-ul comunitar”, a subliniat Cristina Gherasimov.

Astăzi la Luxemburg, vor fi lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării este condusă de către prim-ministrul Dorin Recean. Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, este prezentă la Luxemburg în calitate de negociator-șef în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.  

În urma conferinței, Republica Moldova și Uniunea Europeană ar urma să agreeze „Poziția generală de negociere”, documentul în care Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de UE și care reflectă principiile și liniile directoare stabilite în cadrul de negociere.

img24004741

img24004741

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!