ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: "Valul lui Traian. Vin și Pasiune" – vinurile din sudul ţării devin un reper pe harta viticolă internațională

07:34 | 02.07.2024 Categorie: Moldova Turistică

Peste o sută de oaspeți, inclusiv oficiali, bloggeri, jurnaliști de profil  și reprezentanți ai sectorului HoReCa, reprezentanţi de la vinoteci și rețele comerciale au participat la finele lunii iunie la un eveniment inedit, organizat de Asociația ”Valul lui Traian”, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului și Sommelier Guild of Moldova.

Cu genericul "Valul lui Traian. Vin și Pasiune", evenimentul a fost dedicat promovării vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din Regiunea Geografică Delimitată ”Valul lui Traian”.

Acesta a fost primul eveniment de acest gen organizat de asociație, marcând un pas important în strategia de dezvoltare și promovare a vinurilor din această zonă viticolă renumită.

De asemenea, au fost prezenți reprezentanții ai 14 companii vinicole, care au oferit pentru degustare vinurile lor de cea mai înaltă calitate.

Oaspeților le-au fost oferite pentru degustare mai mult de 50 de vinuri cu IGP ”Valul lui Traian”, fiecare având un caracter distinct, precum şi împărtășind nuanțe comune caracteristice regiunii.

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a venit cu un mesaj de încurajare, apreciere și susținere a producătorilor de vinuri cu IGP din Republica Moldova, subliniind importanța sprijinului de stat pentru dezvoltarea vinificației din regiunea Valul lui Traian.

Vladimir Bolea: Acest eveniment marchează un pas semnificativ în promovarea vinurilor cu IGP. Este esențial ca statul, prin Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, să continue să ofere suport producătorilor vitivinicoli, contribuind astfel la creșterea calității și recunoașterii internaționale a vinurilor noastre.

Solicitat de MOLDPRES, vicepremierul a estimat că „dacă ne referim la un concept național, atunci trebuie să ne învățăm să vindem mult mai bine tot ce producem. Vă dau un exemplu. Când am fost în Germania, un reprezentant al Ministerului Agriculturii din Germania mi-a spus că ei, având 100.000 de hectare de viță-de-vie, soiuri tehnice, produc și vând produse, diverse tipuri de produse alcoolice, în valoare de 1.400.000.000 de euro”.

Vladimir Bolea: În Republica Moldova, declarativ avem în jur de 125.000 de hectare, noi am produs și am vândut în valoare aproximativ de 200.000.000 de euro. Deci, este o eficiență extraordinară. Și toate aceste lucruri se reflectă în veniturile pe care le au companiile din Republica Moldova.

Directorul Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ștefan Iamandi, a evidențiat rolul crucial al educării publicului larg despre valoarea produselor cu IGP.

Ștefan Iamandi: Vinurile cu Indicație Geografică Protejată sunt un simbol al calității și tradiției. ONVV va susține constant inițiativele care promovează aceste produse, asigurându-ne că publicul larg înțelege și apreciază valoarea lor.

Administratorul Asociației UVV RGD ”Valul lui Traian”, Viorel Golovatiuc, a vorbit despre obiectivele pe termen lung ale asociației.

Viorel Golovatiuc: Acesta este doar începutul. Asociația noastră va continua să implementeze o strategie amplă de dezvoltare și promovare a vinurilor cu IGP ”Valul lui Traian”, colaborând strâns cu autoritățile și partenerii noștri. Asociația UVV RGD ”Valul lui Traian” își propune să continue organizarea de evenimente și inițiative, care să promoveze calitatea și autenticitatea vinurilor cu IGP ”Valul lui Traian”, asigurându-se că acestea devin un reper pe harta viticolă internațională.

IGP Valul lui Traian este regiunea vitivinicolă delimitată pentru producerea vinului cu indicație geografică protejată (IGP), amplasată în sudul Republicii Moldova, care s-a distins de-a lungul timpului cu particularități de mediu specifice ce duc la obținerea vinurilor cu tipicitate pregnantă și particulară acestei regiuni. Regiunea vitivinicola Valul lui Traian cuprinde trei subregiuni cu particularități pedo-climaterice specifice: Câmpia Bugeacului, Codrii Tigheciului și Terasele Prutului și își extinde orizontul pe o suprafață de 43203 ha. Teritoriul regiunii se încadrează în zona naturală Est-Europeană și Mediteraneene a silvostepei cu stejar pufos și stepa xerofită cu păiuș-negară, bărboasă și pelin-austriac.

Regiunea Valul lui Traian include şapte raioane: Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Vulcănești.

Cor. Lilia Grubîi

img24004925

img24004925

img24004925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!