ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul marchează 10 ani de la ratificarea Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE

15:03 | 02.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Legislativul marchează astăzi 10 ani de la ratificarea Acordul de Asociere dintre R. Moldova și UE. Documentul a adus multiple beneficii cetățenilor, iar recent au fost începute negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.

În ultimii zece ani Republica Moldova a avansat în parcursul său european, iar relațiile cu UE au intrat într-o etapă strategică. În 2022, țara noastră a obținut statutul de țară candidată, iar, recent, au fost începute negocierile de aderare la UE a Republicii Moldova.

Asistența și sprijinul acordat de UE Republicii Moldova au adus beneficii tangibile cetățenilor moldoveni de-a lungul anilor, cum ar: creșterea exporturilor de produse moldovenești în UE; călătoriile fără vize în spațiul Schengen; tarife reduse de roaming cu statele europene; mobilitate academică pentru studenți și profesori.

În această perioadă, UE a oferit sprijin financiar substanțial pentru: modernizarea instituțiilor de învățământ și spitalelor din țara noastră; reparația drumurilor; reforma justiției și combaterea corupției; consolidarea sectoarelor energetic și de securitate; combaterea dezinformării și a amenințărilor hibride.

img24004962

img24004962

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!