ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

DOC În Registrul arheologic național vor fi introduse peste 11 mii de situri arheologice. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

10:23 | 03.07.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. În Registrul arheologic național vor fi introduse peste 11 mii de situri arheologice din țara noastră, care vor beneficia de protecție specială. Legea și decretul prezidențial de promulgare a acesteia au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Registrul conține date detaliate despre fiecare sit arheologic, inclusiv localizarea, tipul și datarea acestuia.

Legea privind aprobarea Registrului arheologic național a fost elaborat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția Națională Arheologică, în baza informațiilor din Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a informațiilor și studiilor publicate în literatura de specialitate și a manuscrisului Repertoriului monumentelor de arheologie.

De asemenea, Registrul a fost completat în rezultatul inspectării zonelor cu potențial arheologic, lucrări efectuate de specialiștii Agenției Naționale Arheologie în perioada 2012-2023.

Potrivit autorilor, acest Registru va oferi suport informațional necesar pentru protejarea și valorificarea siturilor arheologice. De asemenea, informațiile din acest document vor fi luate în considerare la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților, pentru a preveni distrugerea siturilor arheologice.

Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

img24004982

img24004982

img24004982

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!