ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM 2024 // Maria Prisacari, director ADR Nord: „Suportul Uniunii Europene pentru dezvoltarea localităților noastre poate crește semnificativ odată cu avansarea R. Moldova pe calea europeană”

13:36 | 15.08.2024 Categorie: Aderare la UE

Cetățenii Republicii Moldova vor participa, pe 20 octombrie 2024, la un referendum constituțional în cadrul căruia vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Rezultatele plebiscitului vor constitui temei, în cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, astfel încât dezideratul integrării europene să fie obligatoriu pentru toate guvernările ce vor urma.

Începând cu anul 2020, Uniunea Europeană (UE) a susținut cu circa 220 milioane de lei (11 milioane de euro) cinci localități din Regiunea de Dezvoltare Nord, contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Prin intermediul a cinci măsuri investiționale, UE a asigurat accesul la apă potabilă în orașele Drochia, Fălești și Edineț, precum și la infrastructură educațională de calitate în satul Flămânzeni din raionul Sângerei și în municipiul Bălți, a declarat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisacari, în cadrul campaniei „REFERENDUM 2024”, desfășurată de Agenția Informațională MOLDPRES.

Rezultate obținute în urma celor cinci măsuri investiționale ale UE în nordul țării:

Eficiență energetică - Gimnaziul „Iurie Boghiu” din Flămânzeni, raionul Sângerei, și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir" din municipiul Bălți - un gimnaziu renovat energetic; un liceu renovat energetic; 9.681,3 mp de anvelopă a clădirilor – termoizolare; 55 de panouri fotovoltaice – instalate; 12 piloni și corpuri de iluminat (32W); Sisteme de ventilare, antiincendiu și inventar sanitar.

Consumul anual normat de energie la cele două instituții de învățământ s-a redus cu circa 1100 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu circa 243 tone; 1330 de elevi, profesori și angajați auxiliari – beneficiari; 50,7 mil. lei investiți, din care 45,7 mil. lei – acordați de Uniunea Europeană și 5 mil. lei –contribuții locale. 

Alimentare cu apă: - Orașele Drochia, Fălești și Edineț - 84,9 km de rețele de alimentare cu apă –construite, reabilitate, extinse cinci sonde arteziene – reabilitate; o stație de pompare a apei – construită; o stație de tratare a apei potabile – construită; două rezervoare de apă – construite; cinci rezervoare de apă –reabilitate; un depozit pentru păstrarea reactivelor – construit; 113 cămine de vizitare – construite; 62 de hidranți – montați; o clădire reparată (stație de pompare); 3.978 de conexiuni a consumatorilor. Peste 50 de mii de beneficiari ai servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă: 188,9 mil. lei investiți, din care 171,13 mil. lei – acordați de Uniunea Europeană și 17,78 mil. lei – contribuții locale.

În perioada 2017-2024, UE a susținut cu peste 36,5 de milioane de euro 18 localități din Republica Moldova, prin intermediul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul a fost implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova. Uniunea Europeană a oferit 36,5 milioane de euro pentru acest efort comun, consolidând astfel legăturile de colaborare și dezvoltând parteneriate eficiente pentru a aduce schimbări pozitive în comunitățile din întreaga țară. Dintre care 33 milioane de euro au fost folosite pentru lucrările de construcție propriu zise, iar 3,5 milioane de euro a acoperit elaborarea documentației tehnice de proiect.

Solicitată de MOLDPRES, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisacari, afirmă „când spunem Uniunea Europeană ne gândim la sate și orașe cu infrastructură dezvoltată, la regiuni competitive și la locuri de muncă pentru fiecare”.

Maria Prisacari: Timpul a arătat că modelul de dezvoltare european a influențat pozitiv viața a milioane de cetățeni din interiorul Uniunii Europene. Experiența Regiunii de Dezvoltare Nord, care a beneficiat de proiecte de infrastructură finanțate de Uniunea Europeană, este doar un exemplu. Începând cu anul 2020, Uniunea Europeană a investit peste 220 de milioane de lei în cinci localități din nordul Moldovei, contribuind la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Astfel, Uniunea Europeană a asigurat accesul la apă potabilă în orașele Drochia, Fălești și Edineț, precum și la infrastructură educațională de calitate în satul Flămânzeni din raionul Sângerei și în municipiul Bălți. Suportul Uniunii Europene pentru dezvoltarea localităților noastre poate crește semnificativ odată cu avansarea Republicii Moldova pe calea europeană. Prin urmare, nivelul de trai în regiunile noastre și în toată țara poate crește exponențial în doar câțiva ani, odată cu accesarea fondurilor de pre-aderare la Uniunea Europeană. Doar împreună putem construi Moldova europeană!

Cor. Lilia Grubîi

img24006295

img24006295

img24006295

img24006295

img24006295

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!