ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul urmează să adopte mai multe legi menite să îmbunătățească legislația în domeniu justiției

13:36 | 10.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 10 sep. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”. El a vorbit despre reformele legislative în domeniul justiției și combaterea corupției, comunică MOLDPRES.

Speakerul s-a referit la agenda de reforme promovate de Parlament, în pofida rezistenței din interiorul sistemului de justiție, a războiului din țara vecină și a perturbărilor economice determinate de război și pandemie. Este vorba despre modificarea Constituției pentru a oferi o mai mare independență judecătorilor; adoptarea cadrului legal pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor; îmbunătățirea legislației cu privire la Curtea Supremă de Justiție; clarificarea atribuțiilor Procuraturii Anticorupție; adoptarea legislației care permite condamnarea celor care au furat din banii cetățenilor, ulterior, ascunzându-se peste hotare; simplificarea procedurii penale și stabilirea mecanismului de evaluare a performanțelor și de selecție și promovare a judecătorilor; modificări în legislația penală.

„Din experiența acestor ani, pot spune că reforma justiției și combaterea corupției este totuși mai puțin despre lege și mai mult despre schimbări reale în sistemul de justiție. Deși a durat mult mai mult decât am estimat inițial, în sfârșit avem Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor funcționale, iar noi, ca și o bună parte a societății, așteptăm de la aceste organe corectitudine, promptitudine, curaj și transparență. Și la Curtea Supremă de Justiție se văd unele schimbări. Toată societatea așteaptă schimbări și de la procuratură, atât în ceea ce privește dosarele de rezonanță, cât și în ceea ce privește uniformitatea practicii procurorilor”, a opinat Grosu.

El a îndemnat instituțiile din domeniul justiției la maturitate instituțională pentru sporirea eficienței, inclusiv în cadrul comisiilor responsabile de evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. „Trebuie să rupeți practicile vicioase sau ineficiente din trecut. Dacă e nevoie de schimbări interne, faceți-le. Dacă e nevoie de modificări legislative, suntem la dispoziția dumneavoastră. Numai nu căutați scuze pentru a sta pe loc”, a conchis Grosu.

Președintele Parlamentului a menționat că reformarea justiției și combaterea corupției a fost cea mai mare speranță a alegătorilor atunci când au acordat votul de încredere actualei guvernări, dar și angajamentul asumat personal în calitate de șef de legislativ. „Noi vom realiza această promisiune, deși mai târziu decât am estimat inițial. Aceasta este și cea mai grea schimbare în drumul nostru spre integrarea în Uniunea Europeană, pe care nu o putem rata”, a subliniat Igor Grosu.

Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, ediția a 6-a, este organizat de Centrul de Resurse Juridice.

img24007077

img24007077

img24007077

img24007077

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!