ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conferința Ministerială a Platformei de parteneriat pentru R. Moldova va reuni 65 de delegații oficiale. Vicepremierul Mihai Popșoi: „Prietenii noștri vor transmite un mesaj clar - suntem pentru o Moldovă europeană, modernă și sigură”

11:02 | 11.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. La cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova sunt așteptate 65 de delegații conduse de miniștri, viceminiștri și secretari de stat ai statelor partenere, reprezentanți ai corpul diplomatic și ai organizațiilor internaționale. Prietenii noștri vor veni să transmită un mesaj cât se poate de clar, un mesaj comun: „Suntem pentru o Moldovă europeană, modernă și sigură”. Mesajul a fost transmis astăzi de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în cadrul unei conferințe de presă, transmite MOLDPRES.

Oficialul a subliniat că evenimentul se va desfășura pe 17 septembrie curent, la Chișinău, sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean.

„Ne vom concentra eforturile în cadrul celor patru grupuri de lucru ale platformei. Primul grup va fi justiția, anticorupție și securitate, al doilea grup - energie, eficiență energetică și mediu, al treilea grup - dezvoltare economică, durabilă și infrastructură strategică și al patrulea - reforma administrației publice și managementul finanțelor publice. Scopul nostru a fost să identificăm, în conformitate cu resursele și prioritățile de dezvoltare pe care le-am asumat în perioada anilor 2025 - 2027, proiectele și acțiunile concrete, dar și necesitățile de resurse adiționale de care avem nevoie pentru a asigura creșterea veniturilor din surse durabile pentru a crea locuri de muncă bine plătite și condiții decente de trai aici, la noi acasă”, a spus Mihai Popșoi.

Oficialul a subliniat că pentru a asigura oportunități de dezvoltare economică și creșterea bunăstării cetățenilor, autoritățile își propun să conecteze tot mai mult Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

„Acest lucru poate fi realizat prin investiții în infrastructură. Este important ca prin investiții în eficiența energetică să reducem vulnerabilitatea energetică și costurile ridicate. Să impulsionăm în continuare creșterea economică prin sprijinul mediului de afaceri. Reuniunea Platformei de parteneriat este o recunoaștere a angajamentului asumat de Guvernul Republicii Moldova și cetățenii noștri de a ne ancora țara într-un spațiu al păcii, prosperității și al democrației. Dovedim o dată în plus că Republica Moldova este furnizor de stabilitate. O țară în care construim democrația, transformăm oportunități pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a afirmat Mihai Popșoi.

De asemenea, vicepremierul și-a manifestat recunoștința față de partenerii care sprijină Republica Moldova. „Lansată de Germania, Franța și România în martie 2022, după invazia la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, această platformă ne-a ajutat să facem față multiplelor vulnerabilități, să menținem stabilitatea, să continuăm reformele economice și sociale. Un rol esențial în funcționalitatea platformei îl au miniștrii afacerilor externe, copreședinții acestei platforme, miniștrii din Franța, Germania, România, fapt pentru care le suntem extrem de recunoscători”, a menționat Mihai Popșoi.

Șeful diplomației moldovenești a remarcat că după ce primele trei ediții ale platforme au avut loc la Berlin, București și Paris, Republica Moldova și-a asumat rolul de coordonare a activității platformei prin organizarea celei de-a IV-a conferințe la Chișinău, în octombrie 2023.

„Prin intermediul celor patru ediții ale conferinței platformei, am reușit mobilizarea din partea comunității internaționale a unui sprijin cât se poate de consistent. Datorită contribuțiilor partenerilor la Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice, cetățenii noștri au putut beneficia de compensații la factură. Am putut oferi ajutor vecinilor și prietenilor noștri ucraineni, care au fugit din calea războiului. Totodată, am putut să gestionăm eficient securitatea la frontieră. Ne-am consolidat capacitatea de a riposta provocărilor hibride, avansând totodată în agenda noastră pe dimensiunea europeană și de consolidare a rezilienței socio-economice”, a remarcat Mihai Popșoi.

Ministrul Afacerilor Externe a spus că prin intermediul platformei au fost realizate inițiative concrete pentru viața cetățenilor. Acesta s-a referit la creșterea securității energetice prin implementarea proiectelor de eficiență energetică pentru 25 de clădiri publice educaționale și sociale, asigurarea unor servicii mai eficiente și sigure de încălzire și alimentare cu apă caldă pentru consumatori, micșorarea consumului de energie termică pentru consumatori la 57 de blocuri de locuit și peste 200 de instituții publice din toată țara.

„Pe măsură ce avansăm pe calea noastră europeană, avansăm cu fermitatea și în implementarea reformelor pentru cetățenii noștri. În acest context, această inițiativă evoluează de la o Platformă de sprijin, care era focusată pe răspunsuri la crize, și se transformă într-un parteneriat, care se va concentra pe cooperare și dezvoltare pe termen mediu și lung, pentru a ne consolida și mai mult eforturile și resursele în atingerea obiectivelor noastre - dezvoltarea țării”, a subliniat Mihai Popșoi.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare. Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a Conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău pe 17 octombrie 2023.

img24007117

img24007117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!