ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarație în sprijinul aderării Republicii Moldova la UE semnată la Chișinău de premierul Luxemburgului. Luc Frieden: „Moldova face parte din marea familie europeană”

11:49 | 13.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden, și premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, au semnat astăzi la Chișinău o declarație comună în sprijinul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Luc Frieden a declarat că Republica Moldova face parte din marea familie europeană, iar Luxemburgul va acorda tot sprijinul țării noastre în parcursul său european, transmite MOLDPRES. 

Este o vizită importantă pentru mine ca premier al Luxemburgului, pentru că noi, ca europeni, credem că democrația, stabilitatea, pacea și prosperitatea pe continentul european sunt durabile și pot exista pe termen lung dacă toate țările din Europa participă pe aceeași bază, cu aceleași reguli și aceleași ambiții. Iată de ce am decis să răspund pozitiv invitației premierului Republicii Moldova să vin aici, să sprijin Moldova în calea sa spre Uniunea Europeană. Noi nu putem trăi în pace și prosperitate în Europa de Vest dacă în partea de Est a Europei este instabilitate sau dacă este sărăcie sau diferențe sociale mari. Avem tot interesul ca să ne asigurăm că principiile fundamentale a supremației legii, a democrației, a dreptului internațional, a respectului pentru drepturile omului, ceea pentru ce oamenii acestei țări au luptat atunci când și-au recăpătat independența mai mult de 30 de ani în urmă, ca acestea să fie prevăzute nu doar în Constituție, dar să fie trăite în fiecare zi. Iată de ce sunt aici astăzi, iată de ce este o onoare să cunosc mai bine Moldova, să mă întâlnesc cu șefa statului Maia Sandu și iată de ce am semnat această declarație comună”, a declarat prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden.

Oficialul a adăugat că Moldova face parte din familia europeană, iar Luxemburgul va acorda sprijin țării noastre pe calea apropierii de Uniunea Europeană. „UE ne-a oferit nouă pace, democrație, prosperitate. După cel de-Al Doilea Război Mondial, istoria a împărțit Europa. Ați devenit independenți și acum trebuie împreună să facem următorul pas al acestui proces de creare a familiei europene, care crede în aceleași principii și Moldova face parte din această familie europeană. Și noi, ca luxemburghezi, ca membri fondatori ai UE, în interesul nostru comun, noi o să vă sprijinim, o să susținem Moldova pe această cale. Suntem mândri că începutul discuțiilor de aderare între R. Moldova și UE a fost în Luxemburg. Luxemburg este o țară care este una dintre capitalele Uniunii Europene. Iată de ce negocierile au început în Luxemburg și noi ne mândrim cu asta. Este un simbol care înseamnă un proces care nu ar trebui să dureze prea mult, dar trebuie de lucrat mult. Noi suntem în UE de mult timp. Foarte multe legi, regulamente, reguli au fost adoptate și evident că acum, când aderați la acest „club”, trebuie să adaptați legile voastre la acestea. Alții au făcut-o și voi o să o faceți. Uitați-vă la țările din Est. Din 2004, ele au reușit să treacă prin acest proces. Cunoscând persoanele din Guvernul dvs., sunt convins că veți reuși să faceți acest lucru în foarte scurt timp”, a afirmat premierul Luxemburgului.

Luc Frieden a explicat cum mai exact țara sa va putea susține Republica Moldova în calea de apropiere de UE. „Noi putem să sprijinim Moldova prin a face schimb de bune practici. Noi suntem membri ai UE de la începutul ei, deci suntem un membru fondator al UE, putem să oferim la solicitarea Moldovei asistență tehnică către echipele prim-ministrului și Guvernului său pentru implementarea anumitor legi. Noi putem să împărtășim cele mai bune practici când este vorba despre statul de drept sau legislația din domeniul financiar. Avem experiență în aceste domenii. De asemenea, credem că trebuie să aducem oamenii împreună, iată de ce eu am propus că trebuie să găsim modalități să aducem studenți din Moldova în universitatea din Luxemburg. Nu este vorba doar despre aspecte tehnice de a elabora legi. Europa este despre oameni, trebuie să descoperiți cum noi trăim împreună într-un mod armonios și în acest sens este important ca oamenii să se întâlnească. În baza declarației semnate astăzi, vom găsi modalități de a aprofunda aceste lucruri. Vom lucra împreună în următoarele luni pentru a aprofunda această relație”, a precizat oficialul luxemburghez.

Oficialul s-a referit și la referendumul care urmează a fi organizat în țara noastră pe 20 octombrie.  „Referendumul din toamnă este foarte important pentru cetățenii din Republica Moldova. El oferă oamenilor dreptul să aleagă. Voi urmează să vă creați viitorul. Democrația, statul de drept, prosperitatea merg mână în mână și noi avem nevoie de stabilitate în această parte a Europei. Pentru noi este inacceptabil că Rusia într-o încălcare flagrantă a dreptului internațional a invadat Ucraina. Luxemburgul, ca și alți membri ai UE, crede puternic în principiile dreptului internațional, în dreptul țării de a-și defini propria suveranitate și independența sa și noi mereu vom fi de partea celor care luptă pentru independența lor, pentru suveranitate, dar de asemenea pentru democrație și statul de drept. Este ceea ce ne unește pe noi. Iată de ce noi vrem să fim alături de Moldova în calea sa spre aderarea la marea familie europeană a democrațiilor”, a opinat Luc Frieden.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a mulțumit omologului său luxemburghez pentru sprijinul acordat țării noastre, afirmând că vizita acestuia la Chișinău „confirmă relația strânsă de prietenie și parteneriat pe care o are Republica Moldova și Luxemburg”. „Deși ne separă o distanță destul de lungă geografic, împărtășim aceleași valori și angajamentul comun de a construi un viitor european în pace și prosperitate pentru cetățenii noștri. Ultima noastră întâlnire a fost marcată de un eveniment important pentru Republica Moldova care s-a întâmplat la Luxemburg și anume deschiderea negocierilor de aderare la UE. În acest context, exprim recunoștința noastră profundă pentru sprijinul pe care Luxemburgul îl oferă parcursului nostru de dezvoltare a țării, de construcție a unei societăți democratice care trăiește în pace și prosperitate împreună cu prietenii de pe întreg continentul european. Luxemburgul este un stat fondator al UE și un simbol al unității europene. În cadrul Uniunii, Luxemburgul a cunoscut o dezvoltare fără precedent, devenind cea mai prosperă țară din Europa unită”, a spus Dorin Recean.

Șeful Executivului de la Chișinău a adăugat că Luxemburgul „a fost și rămâne un model de dezvoltare pentru noi, tot o țară mică, dar care a beneficiat din plin de situația sa geografică și de munca asiduă a cetățenilor, devenind un centru financiar important al Europei”. Potrivit lui, „colaborarea dintre țările noastre ne permite să preluăm cele mai bune practici în domenii precum afaceri interne, finanțe, protecția socială și protecția mediului”.

Recenta discuție despre extinderea cooperării în sectorul energiei verzi și cel financiar reflectă determinarea noastră de dezvoltare a unor piețe eficiente în aceste domenii și de a atrage investiții noi în economia națională. Moldova mai oferă oportunități investiționale importante în sectorul IT, avem oameni talentați și dispunem de un mediu propice pentru inovație și dezvoltare”, a afirmat Dorin Recean, care a profitat de ocazie și a invitat luxemburghezii să descopere Moldova, să savureze vinurile noastre, care sunt cele mai premiate din regiune, să cunoască bucătăria și locurile frumoase și să ne cunoască oamenii și tradițiile.

Dorin Recean a afirmat că, în 1985, Acordul Shengen a fost semnat pe o barcă la granița dintre Germania, Franța și Luxemburg, punând bazele uneia dintre cele mai mari realizări ale UE - libertatea de circulație. „Astăzi Luxemburgul continuă să fie un exemplu de mobilitate și de dezvoltare, asigurând zilnic un flux de peste 200 mii de lucrători transfrontalieri care au locuri de muncă bine plătite. Republica Moldova construiește această posibilitate de a fi în spațiul libertății de mișcare. Acest lucru este determinant pentru noi oportunități de afaceri, de investiții în Republica Moldova. De 10 ani moldovenii călătoresc fără vize în UE, iar acum prioritatea noastră este să ne lipsim de granițele fizice și birocratice pe care le avem cu vecinii noștri. Pentru tânăra generație din Republica Moldova, accesul la rețelele economice și educaționale ale UE va însemna mai multe oportunități pentru dezvoltarea personală și profesională. Parteneriatele noastre în educație și schimburile interculturale vor deschide noi orizonturi și vor contribui la formarea unei generații de tineri europeni pregătiți să inoveze și să construiască o Moldovă competitivă și prosperă”, a opinat Dorin Recean.

Premierul Republicii Moldova a salutat semnarea declarației comune care, potrivit lui „reconfirmă sprijinul ferm al Luxemburgului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și angajamentul nostru comun pentru pace și stabilitatea și prosperitate pe continentul european”. „Un luxemburghez a rostit în mai 1950 o declarație care avea să marcheze istoria. Europa nu va fi construită dintr-odată sau după un plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto. Asta a spus Robert Schuman și viziunea sa ne amintește clar că doar prin unitate și solidaritate putem menține proiectul european. Astăzi avem responsabilitatea de a continua această moștenire, construind o Europă mai extinsă, mai puternică și mai unită, unde Republica Moldova își va ocupa locul cu demnitate alături de prietenii și partenerii săi europeni”, a spus Dorin Recean.

Oficialul a amintit că președinta Maia Sandu a trasat un obiectiv, „la prima vedere foarte ambițios”, dar pe care, afirmă Dorin Recean, „vom reuși să-l îndeplinim” - „să fim pregătiți de aderare la UE către 2030”. „Suntem încrezători că datorită sprijinului partenerilor noștri precum Marele Ducat de Luxemburg vom reuși. Am așteptat acest moment mai mult de 30 de ani și de data asta suntem determinați să nu-l ratăm. Pentru asta, și aici mă adresez tuturor moldovenilor, oriunde s-ar afla, pe 20 octombrie să mergem la referendum pentru că este important pentru Republica Moldova, pentru toți cetățenii noștri”, a conchis Dorin Recean.

Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg, Luc Frieden, întreprinde o vizită în Republica Moldova, în perioada 12-13 septembrie curent.

img24007219

img24007219

img24007219

img24007219

img24007219

img24007219

img24007219

img24007219

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!