ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi, cetățenii Republicii Moldova vor putea procura valori mobiliare de stat pe platforma eVMS.md

11:57 | 16.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. De astăzi, cetățenii Republicii Moldova vor putea, în premieră, procura valori mobiliare de stat, fără intermediari, prin intermediul primei platforme pentru investiții directe în Valori Mobiliare de Stat - eVMS.md, transmite MOLDPRES. 

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, a anunțat astăzi, la o conferință de presă, că perioada de subscriere va avea loc în intervalul 16 – 25 septembrie. „Asta înseamnă că toți utilizatorii platformei, care doresc să investească în valori mobiliare de stat, pot să-și anunțe intenția pe platformă despre volumul valorilor mobiliare de stat pe care sunt gata să le procure. Pe 26 septembrie, autoritățile vor face totalurile subscrierii. Asta înseamnă că banii din cont vor fi decontați și în „Portofelul personal” veți vedea că sunteți deținătorul unui volum de valori. Din data respectivă începe să curgă scadența valorilor mobiliare de stat, care este de doi ani”, a explicat Ion Gumene. 

Pentru a participa la perioada de subscriere, cetățenii trebuie să-și creeze un cont pe platforma evms.md. Contul poate fi creat de către toți cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de peste 18 ani, care dețin semnătura electronică și au un cont într-o bancă comercială din Republica Moldova. „După ce vă creați contul, Ministerul Finanțelor, în maximum o zi, de obicei durează câteva ore, validează acest cont urmând anumite rigori de securitate, după care puteți participa la perioada de subscriere”, a spus secretarul de stat al Ministerului Finanțelor. 

Ion Gumene a adăugat că cetățenii vor beneficia de cea mai competitivă rată a dobânzii de pe piață – 6% anual. Plata dobânzilor se efectuează în patru tranșe, odată la jumătate de an, ceea ce înseamnă că în martie 2025, în septembrie 2025 și în martie 2026, beneficiarii vor primi plata dobânzii din valoarea mobiliară de stat. Profitul obținut din valori mobiliare de stat nu se impozitează. 

Platforma eVMS.md a fost lansată în vara acestui an. Prin intermediul acesteia, cetățenii Republicii Moldova vor putea să efectueze tranzacții online legate de investiții în VMS, fără intermediari, să acceseze informații actualizate precum ratele curente și istorice, beneficiind de transparență și claritate în toate tranzacțiile efectuate, să-și gestioneze contul și investițiile efectuate 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu flexibilitate maximă în administrarea investițiilor.

Valorile Mobiliare de Stat sunt unul dintre cele mai sigure instrumente de investiții, datorită garanției integrale oferită de stat. Prin intermediul VMS, statul se împrumută de la cetățeni pentru a finanța proiectele de dezvoltare și creștere economică a țării. VMS includ bonuri de trezorerie, care se emit pe un termen de până la un an, și obligațiuni de stat, care se emit pe termene mai mari de un an. 

img24007306

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!