ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cel mai important eveniment economic internațional al anului, Moldova Business Week 2024, inaugurat la Chișinău

14:25 | 16.09.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Cel mai important eveniment economic internațional al anului - Moldova Business Week 2024 – a fost inaugurat astăzi la Chișinău. Acesta reunește circa o mie de participanți care vor explora în perioada 16-20 septembrie curent oportunitățile investiționale ale țării noastre, transmite MOLDPRES.

În ediția din acest an, un accent aparte se va pune pe promovarea brandului de țară și pașii întreprinși în promovarea investițiilor de viitor. La eveniment participă investitori străini, antreprenori locali și internaționali, oameni de afaceri, experți, analiști, reprezentanți ai instituțiilor statului, ministere, agenții, dar și membri ai misiunilor diplomatice.

Prezent la deschiderea Moldova Business Week, premierul Dorin Recean a afirmat că „acest eveniment este o ocazie pentru participanți să vorbească cu potențiali parteneri și să exploreze noi oportunități”. „Eficiența instituțiilor statului este importantă, debirocratizăm și digitalizăm procesele. Nu este totul ideal, dar Guvernul îmbunătățește continuu serviciile pe care le oferă antreprenorilor”, a menționat premierul. 

Directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan, a comunicat că în cadrul Moldova Business Week 2024 vor fi organizate 18 evenimente în patru regiuni-cheie ale țării: Chișinău, Edineț, Bălți și Ungheni. Acestea vor fi dedicate celor mai competitive domenii ale economiei naționale: imobiliare și IT, industria agroalimentară, electronică, turism și vinificație, industria farmaceutică și turism medical, industria auto.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, a declarat la deschiderea evenimentului că Republica Moldova și Uniunea Europeană „au un parteneriat puternic și acesta se bazează pe Acordul de Asociere care este în vigoare deja de 10 ani”. „2/3 din exporturile Moldovei merg în Uniunea Europeană. Totodată, UE este sursa a 80 din investițiile directe străine în tară. Sunt sigur că procesul de aderare la UE va crea și mai multe oportunități pentru afaceri de succes în Moldova. Aderarea la UE vine cu multe provocări și cu multe reforme. Țara trebuie să funcționeze mai bine în avantajul cetățenilor și al afacerilor. Acum lucrăm cu Moldova ca un viitor membru al UE”, a spus oficialul. 

Ambasadorul a punctat că „reforma justiției este esențială pentru îmbunătățirea sectorului de afaceri și investiții”. „Sunt sigur ca autoritățile vor gestiona cu succes reforma justiției și o vor duce la final”, a menționat Janis Mažeiks, care a invitat companiile străine să vină să investească în Moldova. 

Coordonatoarea asistenței pentru Europa de la Departamentul de Stat al SUA, Maria Longi, a afirmat că Statele Unite susțin aspirațiile Republicii Moldova de aderare la UE, cu accent pe transparență și practici anticorupție. „Încercăm să ajutăm Moldova să creeze un mediu mai propice pentru investiții. Asistența din partea SUA vine într-un timp în care Moldova este la un punct de cotitură. Moldova a făcut pași mari în înlăturarea birocrației și îmbunătățirea regulamentelor pentru afaceri. Vom continua cu investițiile, în special în sectorul privat. Datorită parteneriatelor care le-am creat acum, vom vedea o Moldovă care va fi din ce în ce mai independentă, mai competitivă, mai rezistentă la influențele maligne și mai aliniată la UE și parteneriatele atlantice”, a afirmat Maria Longi.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a remarcat că Moldova trece prin schimbări rapide. „Mesajul meu este simplu: investiți acum în Republica Moldova și nu veți regreta peste cinci ani! Fără dubii, țara noastră va fi următorul stat membru al UE, cu o economie puternică, diversificată, eficientă, inovativă, deschisă și liberă, parte a Pieței Unice Europene. Aceasta este viziunea noastră.
Iar pentru a crește mai repede, Republica Moldova are nevoie de investiții. De aceea, agenda noastră de reforme este axată pe dezvoltarea și întărirea unui mediu de afaceri stabil și atractiv”, a spus vicepremierul. 

Moldova Business Week 2024 este o platformă importantă pentru Moldova de a-și prezenta potențialul economic și progresul la nivel de țară investitorilor externi, proiectele de viitor și oportunitățile pentru afacerile locale. Aceasta în contextul în care, odată cu integrarea în Uniunea Europeană până în 2030, Moldova va avea acces la mai multe piețe europene, cu peste 1 miliard de consumatori.

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

img24007319

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!