ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Organizarea alegerilor prezidențiale pe 20 octombrie este constituțională, anunță Curtea Constituțională

17:03 | 16.09.2024 Categorie: Alegeri 2024

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a declarat astăzi drept inadmisibilă sesizarea a doi deputați care au contestat desfășurarea alegerilor prezidențiale în data 20 octombrie 2024. Anunțul a fost făcut de președintele curții, Domnica Manole, informează MOLDPRES.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman. Potrivit acestora, alegerile urmau a fi organizate în termen de două luni din data la care a intervenit vacanța funcției.

În acest context, Curtea Constituțională a explicat că acest articolul invocat se referă la cazurile în care vacanța funcției intervine până la expirarea termenului de patru ani – deces, imposibilitatea exercitării funcției, demisia sau demiterea. Respectiv, data stabilirii alegerilor are loc în conformitate cu prevederile articolului 135, alineat 2, care se referă la expirarea mandatului președintelui în exercițiu.

Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

img24007339

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!