ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Energiei

17:25 | 04.07.2024 Categorie: Comunicate

Carolina Novac: Este important să venim cu un impuls în economia națională și să atragem tinerii specialiști în sectorul energetic 

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat la conferința științifică „Energie, Eficiență, Ecologie și Educație”, organizată de Asociația Inginerilor de Instalații din Republica Moldova (AIIRM), în parteneriat cu Facultatea Urbanism și Arhitectură a UTM și Asociația Inginerilor de Instalații din România (AIIR).

Carolina Novac a vorbit  celor prezenți despre proiectele lansate de Ministerul Energiei,  subliniind importanța obiectivelor de decarbonizare, care se conțin în Planul Național Integrat pentru Energie și Climă.

 „Avem un obiectiv cu privire la reducerea consumului de energie până în 2030 și anume cu 0,8 la sută în fiecare an. Următoarea țintă de 3%, măsuri de eficientizare trebuie să fie realizate la nivelul instituțiilor publice sub autoritățile centrale. Iată aceste obiective împreună cu ținta de decarbonizare de 68, 6% până în 2030, de reducere a emisiilor, și ținta de neutralitate de carbon până în 2050, ele trebuie să fie atinse”, a menționat Carolina Novac.

Astfel, către anul 2030, Moldova se angajează să aibă o pondere de 27% a energiei regenerabile în consumul final de energie; să mențină creșterea consumului primar de energie la nivelul de 3000 ktep și consumul final de energie la nivel de 2800 ktep (2770 ktep și, respectiv, 2592 ktep în anul 2022); să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 68,6% față de anul 1990.

Secretara de Stat, Carolina Novac, s-a referit și la Fondul de Eficiență Energetică în sectorul rezidențial care prevede că în următorii trei ani, aproximativ 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care în jur de 75% clădiri rezidențiale și 25% case individuale, vor fi supuse renovărilor care vor aduce economii de energie de până la 40%. 

„Este foarte important ca noi ca țară, neavând surse energetice fosile să reducem cât mai mult posibil consumul energetic, or consumul rezidențial reprezintă 49 la sută din totalul energiei consumate în Republica Moldova. Măsurile de eficiență energetică au menirea să reducă dependența care o avem față de aceste resurse pe care le importăm, ne-am angajat să lansăm niște programe și să venim și cu un impuls în economia națională, să atragem cât mai mulți oameni în acest sector”, a menționat Carolina Novac. 

Prezent la eveniment, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), Ion Muntean, a povestit despre obiectivele renovării energetice în sectorul rezidențial, dar și despre principalii beneficiari ai proiectelor de modernizare a fondului locativ prin intermediul Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM). Astfel, cel puțin 50% din suprafețele încălzite, supuse renovării în cadrul FEERM, vor reveni gospodăriilor vulnerabile, inclusiv celor aflate în situație de sărăcie energetică. 

 „Pe lângă procesele pe care le-am pornit la moment în sectorul rezidențial, program care va fi pe trei ani , lucrăm și la dezvoltarea altor programe care prevăd o perspectivă mai îndelungată, mecanisme de finanțare inovative, care să permită valorificarea rapidă a resurselor financiare. În discuțiile pe care le avem cu partenerii de dezvoltare, deseori suntem întrebați de capacitățile noastre de asimila eficient, prompt resursele  financiare și anume din acest motiv pentru noi este foarte important să avem dialoguri constante cu mediul de afaceri, cu mediul de ingineri”, a specificat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean. 

Conferința științifică „Energie, Eficiență, Ecologie și Educație” a ajuns la cea de-a VII-a ediție și au fost abordate o gamă largă de subiecte actuale, de la cele mai noi tehnologii în domeniul energiei regenerabile la strategiile de reducere a emisiilor de carbon.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!