ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu despre relațiile moldo-ruse, situația din regiunea transnistreană și pelerinajele preoților moldoveni în contextul alegerilor. „Moscova continuă să arunce pioni în campanie”

10:53 | 06.09.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Candidații Moscovei în cadrul alegerilor prezidențiale din această toamnă, evoluția relațiilor moldo-ruse, situația din regiunea transnistreană și pelerinajele preoților moldoveni în Rusia au fost principalele subiecte discutate în seara zilei de ieri de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în timpul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, informează MOLDPRES. 

În contextul alegerilor prezidențiale, speakerul a reiterat că actuala șefă a statului, Maia Sandu, este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Campania electorală va fi desfășurată sub sloganul „Pentru Moldova”. Igor Grosu a specificat că „acesta este cel mai simplu slogan, care rezonează cu dorința majorității oamenilor”.

Președintele Parlamentului a remarcat că mulți percep alegerile ca o trambulină pentru scrutinul parlamentar din anul 2025. Totodată, acesta a precizat că „Moscova continue să arunce pioni în campanie”.

„Moscova înțelege că nu există un anumit favorit, de aceea a lansat mai mulți candidați pentru a fi testați. Astfel, sunt aruncați mai mulți pioni în campanie. Cinismul lor poate depăși imaginația. Urmărim comportamentul acestora, totuși ne concentrăm pe campania noastră. Continuăm să informăm cetățenii despre importanța alegerilor și a referendumului”, a spus Igor Grosu.

Speakerul a subliniat că nu trebuie să existe iluzii privind schimbarea de comportament a Federației Ruse în raport cu Republica Moldova. „Din păcate, niciodată nu ne-au tratat cu respect. Doctrina și diplomația lor au tratat și țări mai mari de pe poziții de superioritate. Atitudinea cum a fost așa și a rămas. Cinic folosesc tehnologiile informaționale, propagă minciuni, pun în aplicare atacuri cibernetice. Scopul acestor acțiuni este de a induce lipsa de siguranță și încredere a cetățenilor țării față de autorități. Fie este vorba de siguranța de la aeroport sau sistemul bancar. Vedem și diverse scheme de introducere a banilor în țară. Trebuie să fim vigilenți, să învățăm foarte multe lucruri din mers. Observăm că propaganda de la televiziuni a migrat pe online. Autoritățile noastre urmăresc foarte atent persoanele care administrează aceste canale și conținuturile publicate. Cei care cred că vor trece neobservați, nu e așa. Dacă activează sub denumiri anonime, oricum vor fi identificați. Toate aceste lucruri sunt documentate. Oferim toată asistența procurorilor și celor care investighează faptele ca aceste cazuri să aibă finalitate”, a declarat Igor Grosu.

Cu referire la interzicerea folosirii denumirii „transnistria” în raport cu teritoriul autoproclamatei rmn, președintele Parlamentului a calificat decizia drept „acțiuni propagandistice și fumigene".

„Sunt doar niște fumigene lansate în contextul lipsei de idei. Îndemnăm să fie studiată istoria. Termenii nu schimbă esența. Malul stâng e parte a Republicii Moldova, chiar dacă le place sau nu acest lucru. Situația economică de acolo devine tot mai șubredă. Cel mai probabil nu poate fi explicat acest lucru cetățenilor. Din punct de vedere economic, financiar și destinațiile de odihnă alese, cei din regiune demult sunt integrați în spațiul european. Deja 76% din tot ce se produce în regiunea transnistreană se exportă spre Vest. Cetățenii vizitează România, își cumpără proprietăți la Chișinău și alte destinații europene, copiii lor merg la studii în țările europene. Cinismul nu are limite, întrucât au nevoie de această propagandă”, a afirmat Igor Grosu.

Cu referire la participarea cetățenilor din stânga Nistrului la alegeri, speakerul a subliniat că este foarte important să fie respectat dreptul la informare. 

„Actorii politici, mass-media și ONG-urile trebuie să poată informa cetățenii. Aceștia trebuie să aibă acces la informații corecte, să nu fie intimidați, să nu fie aduși organizat la vot. Cred că vom avea vreodată aceste premise, astfel încât libertățile să fie exprimate. Să nu uităm că pe teritoriu se află ilegal o armata rusă, sunt stocate muniții. Totuși, pentru cetățenii din stânga Nistrului vor fi deschise secții de votare unde își vor putea exprima votul”, a precizat Igor Grosu.

Președintele Legislativului s-a referit și la pelerinajele preoților din Republica Moldova în Rusia. Acesta a spus că și-ar dori ca biserica să nu se implice în politică.

„În calitate de cetățean observ că de fiecare dată când ajungem în campania electorală apar ispite. Ispitele cresc și vizează nu doar actorii politici, dar și fețele bisericești. Mi-aș dori ca biserica să nu se implice în politică, dar să aibă grijă de sufletele credincioșilor, să promoveze buna înțelegere, să abordeze problemele societății și alte subiecte sociale și morale. Implicările și încercările de a face favoruri fac un mare deserviciu credinței”, a afirmat Igor Grosu.

De asemenea, oficialul a vorbit despre importanța referendumului constituțional, care „reprezintă un moment istoric pe care nu avem dreptul să îl ratăm”. În acest context, Igor Grosu a îndemnat cetățenii să participe la referendum și să se expună față de direcția de dezvoltare a țării.

img24006957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!