ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

EcoContact: Platformele locale de mediu din șapte raioane își intensifică activitatea

11:01 | 12.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. În perioada 26 iunie – 10 iulie, în cadrul Platformelor locale de mediu au fost organizate ședințe de informare și documentare cu primarii și reprezentanți ai consiliilor raionale din șase raioane: Hâncești, Cahul, Ialoveni, Fălești, Căușeni și Ștefan Vodă. Cei peste 120 de participanți la ședințe au fost informați suplimentar despre posibilitățile și oportunitățile de care pot beneficia comunitățile în cadrul activității Platformelor, transmite MOLDPRES.

Potrivit EcoContact, este vorba de măsuri precum: oferirea asistenței juridice specializate în problemele de mediu invocate sau documentate, asistență juridică gratuită la elaborarea și actualizarea regulamentelor locale de mediu, precum: regulament cu privire la funcționarea comisiei administrative, transparența decizională, gestionarea spațiilor verzi, exploatarea lacurilor și iazurilor, regulament cu privire la gestionarea deșeurilor și salubrizare etc.

„Totodată, în cadrul întrunirilor, juriștii Platformelor au avut o ocazie în plus să documenteze potențialele probleme de mediu. Printre problemele cele mai des invocate au fost: lipsa reglementărilor locale privind protecția mediului, gunoiștile neautorizate, neclaritatea procedurilor aferente procesului de împădurire, dificultăți în colaborarea cu autoritățile de resort, resurse financiare limitate pentru soluționarea problemelor de mediu, un grad redus de conștientizarea problemelor de mediu în rândul populației. Atât primarii, cât și reprezentanții consiliilor raionale au salutat asistența oferită și au fost receptivi în contextul implementării legislației de mediu la nivel local”, explică sursa citată.

În perioada următoare, EcoContact va continua efectuarea vizitelor în teritoriu și oferirea asistenței juridice specializate în problemele de mediu invocate sau documentate. Suplimentar, sunt planificate elaborarea și actualizarea regulamentelor locale pentru orașe, cu accent pe regulamentele cu privire la gestionarea spațiilor verzi, exploatarea lacurilor și iazurilor.

„Dacă reprezentați APL din cele șapte regiuni țintă a proiectului (mun. Bălți, Fălești Hâncești, Cahul, Ialoveni, Fălești, Căușeni și Ștefan Vodă) și aveți nevoie de asistența pe probleme de mediu, ne puteți contacta la numărul de telefon 022 99 61 62 sau prin email platforme@ecocontact.md”, îndeamnă EcoContact.

Activitatea Platformelor locale de mediu este parte a proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de către AO EcoContact, cu suportul Suediei.

img24005328

img24005328

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!