ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mircea Geoană: Sprijinul NATO reprezintă „o garanție suplimentară” că drumul european al R. Moldova și Ucrainei se poate îndeplini

19:18 | 12.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Sprijinul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pentru Republica Moldova reprezintă o „garanție” pe calea integrării europene. Afirmațiile au fost făcute la Washington (SUA) de către secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană. Într-un interviu oferit pentru presa din România, oficialul NATO a subliniat că Alinața va continua să sprijini Ucraina iar deciziile summitului transmit un mesaj către Moscova că „NATO este puternic și hotărât să își apere teritoriul, populația, economia, infrastructura”, informeză MOLDPRES.

Referindu-se la semnalul pe care Alianța l-a transmis Moscovei secretarul general adjunct al NATO a precizat că acesta reprezintă și „o gură de oxigen” pentru Ucraina, precum și „o garanție suplimentară” că drumul  european, calea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei se pot îndeplini.

„Pentru Ucraina reprezintă, aș spune eu, mai mult decât o gură de oxigen. Reprezintă o garanție a faptului că vom rămâne alături de dânșii atâta vreme cât vor avea nevoie de noi. Pentru că o Ucraină independentă, capabilă să stea pe picioarele proprii și ca democrație, și ca economie, și ca forță militară, reprezintă o contrapondere la agresivitatea Rusiei. Reprezintă pentru noi, pentru România, de exemplu, o profunzime strategică importantă teritorial, militar și strategic. Pentru Republica Moldova reprezintă o garanție suplimentară că drumul său european, calea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei se pot îndeplini, strategic vorbind”, a declarat Mircea Geoană pentru Calea Europeană.

„De aceea, astăzi, la Washington, liderii noștri și noi toți ca lideri ai Alianței, am arătat că Ucraina va avea sprijinul nostru. Este un semnal inclusiv către Moscova pe care noi vrem să îl spunem foarte clar. Să nu creadă cineva că noi o să obosim în sprijinul pentru Ucraina, chiar dacă sunt discuții uneori delicate. Și în România sunt discuții. De ce să-i ajutăm? Avem probleme istorice încă nerezolvate. Noi nu suntem surzi la aceste chestiuni, dar în pofida acestor chestiuni și deși în democrații lucrurile sunt mai complicate decât în regimuri autoritare, interesul nostru strategic este ca Ucraina să rămână în picioare ca stat independent, ca stat suveran și care cât mai repede cu putință să se alăture familiei euroatlantice”, a adăugat oficialul NATO. 

Solicitat să spună dacă NATO este pregătită să sprijine o viitoare arhitectură de securitate pentru Republica Moldova, Mircea Geoană a răspuns că NATO niciodată nu a bătut la ușa nimănui pentru a-i face vreo invitație. „Noi am vrut să intrăm în NATO, nu NATO a venit la noi. Suedia și Finlanda s-au trezit, după secole sau decenii de neutralitate, că Rusia este agresivă și au venit către noi. De aceea, Republica Moldova este un partener vechi al nostru. Avem de 30 de ani un parteneriat foarte serios cu dânșii, iar noi respectăm constituția de neutralitate a Republicii Moldova și sperăm să adere la UE cât mai repede. Decizia este a dânșilor, când și dacă vor dori să meargă la un alt nivel de colaborare”, a spus Mircea Geoană.

Sprijinul Alianței Nord-Atalantice pentru Republica Moldova ajută indirect la integrarea europeană a țării, afirmă Geoană, referindu-se la faptul că Republica Moldova este un partener comun al NATO și Uniunii Europene. „Noi, într-un fel indirect, ajutăm și la progresul aderării europene. Toate la timpul potrivit. Avem un parteneriat foarte dinamic cu Republica Moldova, răspundem solicitărilor dânșilor. Politic și strategic este până la urmă decizia dânșilor. Cât de repede, cât de departe ar fi dispuși să meargă în relația cu NATO”, a apreciat oficialul NATO.

Aflat la finalul unui mandat de cinci ani în funcția de secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană spune că are sentimentul unui destin împlinit. „Toată viața mea am muncit ca România să fie integrată în NATO. Am încheiat aderarea, negocieri de aderare la Uniunea Europeană și acum termin 5 ani de zile, zic eu, de succes. Modul în care liderii, aliații, m-au aplaudat ieri și mi-au mulțumit la finalul sesiunii pentru munca mea, este un sentiment de mare satisfacție. Pentru cei mai tineri, o să le spun cum spun americanii: “the sky is the limit”. Eu sunt doar un spărgător al unui plafon de acces la poziții foarte mari. Plafon pe care eu l-am spart: poziția cea mai mare pe care a avut-o un român sau româncă. Eu sunt absolut convins și voi face tot ce ține de mine ca acesta să fie doar un început”, a spus Mircea Geoană. 

În perioada 9-11 iulie, la Washington și-a ținut lucrările Summitul NATO, marcat de aniversarea a 75 de ani de la înființarea Alianței. Declaraţia finală a Summitului NATO menţionează că regiunea Mării Negre este de importanţă strategică pentru Alianţă şi precizează că aceasta va monitoriza în continuare evoluţiile din regiune, axându-se pe ameninţările de securitate.

Aliaţii au făcut apel la Rusia „să retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără consimţământul lor”. Sprijinul pentru Republica Moldova este menţionat la un punct referitor la importanţa parteneriatelor NATO în asigurarea „unei abordări de securitate la 360 de grade”. În acest context, susţin aliaţii, „salutăm eforturile Modovei de a continua reformele democratice şi progresele sale, cum este şi cazul Bosniei şi Herţegovina, cu integrarea europeană, şi suntem dedicaţi sprijinirii capabilităţilor lor de securitate şi apărare şi dezvoltării capacităţii lor de a contracara ameninţări hibride”.

Republica Moldova a fost reprezentată la Summitul NATO de la Washington de o delegație condusă de viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe.

img24005341

img24005341

img24005341

img24005341

img24005341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!