ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean solicită modificarea cadrului normativ privind azilul în R. Moldova

20:10 | 12.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean solicită modificarea de urgență a cadrului normativ privind azilul în Republica Moldova. Solicitarea a fost făcută după o discuție la Guvern cu factori de decizie din cadrul ministerelor și structurilor responsabile, informează MOLDPRES. 

În contextul recentelor evenimente din sectorul Rîșcani al capitalei, când un cetățean turc a fost împușcat mortal de un asasin aflat pe trotinetă, premierul a menționat că anumiți cetățeni străini care se află în căutare internațională profită de „breșele” din sistem pentru a rămâne în libertate în Republica Moldova. 

„Am constatat că anumiți cetățeni străini, solicitanți de azil, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție și profită de breșele din sistem pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea de azil de către un cetățean străin nu permite reținerea acestuia sau interdicția de a intra în țară, iar tergiversarea dosarelor ani la rând permite aflarea în libertate a acestor persoane”, a declarat Recean.

La ședință au participat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, precum și reprezentanți ai Serviciul de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Magistraturii.

Dorin Recean a solicitat MAI întreprinderea unor măsuri de verificare a situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească. „Instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt un pericol social, iar cetățenii noștri sunt în siguranță., care profită de situația descrisă mai sus”, a spus Recean.

Premierul a precizat că în Republica Moldova sunt 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, infracțiuni cu violență.

Pe 10 iulie, în apropierea unei terase din sectorul Râșcani a capitalei, o persoană neidentificată, cu fața acoperită, deplasându-se cu o trotinetă electrică, cu un pistol de model nestabilit, a efectuat patru împușcături în spate și trei împușcături în capul unui bărbat de 41 de ani, cetățean turc, care a decedat imediat. Oamenii legii au anunțat că victima făcea parte dintr-o grupare criminală. Bărbatul omorât a ajuns în Republica Moldova în anul 2022, prin segmentul transnistrean.

Procuratura Generală a pornit urmărirea penală conform elementelor infracțiunii de omor comis cu deosebită cruzime.

img24005343

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!