ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova, în atenția NATO. Opinii după Summitul de la Washington

17:54 | 14.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. Summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care și-a ținut lucrările la Washington (SUA) în perioada 9-11 iulie, menţionează că regiunea Mării Negre este de importanţă strategică pentru Alianţă şi precizează că NATO va monitoriza în continuare evoluţiile din acest spațiu, axându-se pe ameninţările de securitate.

Republica Moldova s-a aflat în atenția liderilor celor 32 de state membre ale NATO. În Declarația finală, Aliaţii au făcut apel la Rusia „să retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără consimţământul lor”. Sprijinul pentru Republica Moldova este menţionat la un punct referitor la importanţa parteneriatelor NATO în asigurarea „unei abordări de securitate la 360 de grade”.

Mihai Isac, opinii despre Summitul de la Washington: NATO avertizează Federația Rusă că nu va accepta înrăutățirea situației din Republica Moldova  

Statele NATO au salutat eforturile Moldovei de a continua reformele democratice și procesul de integrare europeană. Totodată, NATO avertizează Federația Rusă că nu va accepta înrăutățirea situației din Republica Moldova, a declarat analistul politic din România Mihai Isac, solicitat de MOLDPRES să comenteze Declarația Summitului NATO de la Washington, eveniment care a marcat săptămâna.

Declarația finală a Summitului NATO demonstrează sprijinul de care se bucură Republica Moldova din partea aliaților

Expertul susține că Declarația finală a Summitului NATO demonstrează sprijinul de care se bucură Republica Moldova din partea partenerilor NATO. „Trebuie să înțelegem că marea majoritate a statelor NATO sunt și state membre ale Uniunii Europene, sunt parteneri strategici ai Republicii Moldova din mai multe puncte de vedere. Luând în considerare dorința Republicii Moldova de a adera la UE, este normal ca și aceste state, prin intermediul organizațiilor din care fac parte, inclusiv NATO, să sprijine orice demers pentru a ajuta Republica Moldova să își recapete controlul asupra întregului teritoriu”, a opinat Mihai Isac.

„Desigur, sunt declarații menite să avertizeze Federația Rusă că statele membre NATO nu vor accepta înrăutățirea situației din Republica Moldova, nu vor sta cu mâinile încrucișate, atunci când vine vorba de combaterea războiului hibrid rus. Această declarație nu surprinde, sunt declarații așteptate, NATO și partenerii au solicitat Federației Ruse în mod repetat să își retragă contingentul militar care staționează ilegal în estul Republicii Moldova, să își retragă munițiile”, a adăugat expertul.

Mihai Isac admite că Federația Rusă ar putea ignora recomandările NATO privind retragere trupelor și munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, însă este important că problemele majore de securitate, cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului din Ucraina, se află în vizorul Alianței. Acest lucru se datorează în mod implicit României, care este cel mai important avocat al Republicii Moldova în relațiile cu Uniunea Europeană sau cu NATO.„NATO este un partener de încredere pentru Republica Moldova și vedem cum treptat, cu sprijinul acestui parteneriat, Republica Moldova a devenit treptat stat furnizor de securitate. Și aici vorbim despre implicarea Armatei Naționale în misiunile din Kosovo, de peste zece ani, în misiunea din Liban și în misiunea din Bosnia și Herțegovina. Faptul că Republica Moldova este invitată să participe la aceste operațiuni de menținere a păcii în zone de conflict din diferite părți ale lumii, demonstrează încrederea de care se bucură autoritățile de la Chișinău și faptul că NATO consideră Republica Moldova un partener egal, atunci când vorbim despre colaborare sau despre implementarea unor mecanisme menite să stabilizeze diferite regiuni”, a opinat expertul.

„Societatea din Republica Moldova va trebui să abordeze subiectul neutralității”

Totodată Mihai Isac consideră că societatea din Republica Moldova va trebui să abordeze subiectul neutralității, având în vedere faptul că Rusia a profitat din plin de articolul 11 din Constituție, sfidând integritatea teritorială a țării. „Vorbim despre o moștenire din timpurile post-sovietice. Această neutralitate, din păcate, este folosită pe post de bâtă politică de către forțele politice pro-ruse pentru a nu permite modernizarea armatei naționale și a altor structuri din cadrul aparatului de securitate națională. Trebuie să luăm în considerare că în R. Moldova propaganda rusească folosește NATO un fel de sperietoare, cu toate că NATO pe lângă această componentă militară importantă să asigure securitatea statelor membre, are și foarte multe acțiuni cu caracter civil. Din nefericire, propaganda rusă ignoră cu desăvârșire meritele NATO în ceea ce privește sprijinirea Republicii Moldova și folosește această propagandă, acest fluviu de știri false de conspirații pentru a speria publicul din Republica Moldova”.

„Nu prea înțeleg cum se poate vorbi despre neutralitate în momentul în care tu ai pe teritoriul țării trupe rusești de ocupație, care înrolează cetățeni ai Republicii Moldova împotriva legislației naționale și internaționale și tot Federația Rusă sprijină formarea de miliții ilegale anticonstituționale formate din cetățeni ai Republicii Moldova pregătiți practic să lupte împotriva concetățenilor. În acest moment, acest articol 11 din Constituție nu poate fi implementat tocmai datorită acțiunilor Federației Ruse, acțiuni care vedem că durează de la invazia militară ilegală rusă de la începutul anilor 90 (secolul XX)”, a opinat Mihai Isac.

„Când ne referim la Republica Moldova, trebuie să luăm în considerare evoluția de pe frontul din Ucraina”

În Declarația sa finală, statele NATO au spus în mod clar că Alianța este dedicată sprijinirii capabilităților de securitatea și apărare și a dezvoltării capcității de a contracara amenințările hibride. „Atunci când ne referim la Republica Moldova, trebuie să luăm în permanență în considerare evoluția de pe frontul din Ucraina, pentru că tot ce se întîmplă în Ucraina, afectează și Republica Moldova și doar datorită rezistenței eroice a armatei ucrainene, în acest moment, tancurile rusești nu sunt la Chișinău”, a afirmat expertul.

Prin înființarea noii structuri care va coordona asistența pentru Ucraina, NATO reconfirmă sprijinul său pentru această țară invadată de Federația Rusă. Alianța precum și statele membre NATO vor contribui cu zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să se apere.  „În acest moment, Ucraina urmează să primească avioane F-16 ceea ce va sprijini efortul de război al Kievului, prin asigurarea unei superiorități aeriene necesare lansării unor contraofensive și desigur, vorbim despre pregătirea Ucrainei pentru o nouă iarnă sub asediul rachetelor rusești. Să nu uităm că în urmă cu câteva zile, un spital de copii în Kiev a fost bombardat de Federația Rusă, iar această strategie a terorii are rolul de a submina dorința de rezistență a poporului ucrainean. Vedem, totodată, și implicarea Chinei în sprijinirea Federației Ruse, lucru consemnat în Declarația finală a NATO și, în același timp, vedem o creștere a dorinței statelor NATO de a sprijini Ucraina în pofida problemelor politice și economice interne”, a mai spus Mihai Isac.

Liderii celor 32 de state membre ale NATO au aprobat prin Declarația finală a Summitului de la Washington la 75 de ani de la fondarea Alianței, planurile secretarului general Jens Stoltenberg privind înființarea misiunii NATO de asistență de securitate și instruire pentru Ucraina, cu un comandament în Germania și centre logistice în estul Alianței, inclusiv pe teritoriul României, precum și un angajament financiar de 40 de miliarde de euro pentru anul următor și înființarea poziției de Înalt Reprezentant al NATO pentru Ucraina.

img24005356

img24005356

img24005356

img24005356

img24005356

img24005356

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!