ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mihaela Gorban, secretar general adjunct MDED: „Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile”

13:55 | 17.07.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 17 iul. /MOLDPRES/. Interviu oferit pentru Agenția Informațională Moldpres de către Mihaela Gorban, secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării are un rol esențial  în parcursul european al Republicii Moldova, gestionând nouă din cele 35 de capitole de negociere cu Uniunea Europeană. 

Domeniile de competență ale ministerului se regăsesc în capitole ce vizează aspecte economice fundamentale, care includ:

Criteriul economic; 

Libera circulație a mărfurilor (Capitolul 1); 

Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii (Capitolul 3); 

Dreptul societăților comerciale (Capitolul 6);

Politica în domeniul concurenței (Co-președinte, Capitolul 8);

Societatea informațională și mass-media (Capitolul 10); 

Întreprinderi și politica industrială (Capitolul 20); 

Protecția consumatorilor și a sănătății (Capitolul 28); 

Relații externe (Capitolul 30). 

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării coordonează activitatea clusterului 2 „Piața internă”, fiind implicat și în activitatea celorlalte grupuri de lucru pentru negocieri cu UE.

MOLDPRES: Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a trecut cu succes de prima etapă în cadrul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care s-a desfășurat în perioada februarie-mai, anul curent. Cum a decurs acest proces?

Mihaela Gorban: Reprezentanții MDED au participat activ la reuniunile de screening explicativ, desfășurat în perioada  februarie - mai 2024,  prima etapa din cadrul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În mod particular, au fost pregătite și adresate Comisiei Europene întrebări aferente actelor comunitare din agendele de screening explicativ pe domeniile din gestiunea ministerului. În tot acest proces, ne-a fost explicată legislația comunitară, astfel încât să înțelegem modalitatea de transpunere și implementare a acquis-ului în legislația națională. În toată această activitate, merită de menționat rolul important al societății civile, mediului academic și mediului de afaceri, care au demonstrat o atitudine receptivă în activitățile grupurilor de lucru.

MOLDPRES: Așa precum ați menționat, instituțiile statului și în special MDED la care ne referim, au intrat în cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare - screening-ul bilateral.  Ce presupune această etapă și în ce direcție vă concentrați eforturile?

Mihaela Gorban: După desfășurarea primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova - Uniunea Europeană din 25 iunie 2024, a demarat cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare - screening-ul bilateral, proces în care vor fi evaluate nivelul de aliniere a legislației naționale la acquis-ul Uniunii Europene și capacitatea de implementare a acesteia. 

Primul exercițiu din screening-ul bilateral la care Ministerul își concertează eforturile în calitate de instituție coordonatoare este Criteriul Economic, care face parte din Clusterul 1 - Valori fundamentale și urmează să se desfășoare în toamna anului curent. Aici, vom prezenta, în colaborare cu alte autorități competente, o analiză detaliată a evoluției principalilor indicatori macroeconomici, a reformelor planificate necesare atingerii obiectivelor trasate, în vederea îndeplinirii  criteriilor economice de aderare de la Copenhaga.  De asemenea, vom oferi o perspectivă asupra prognozelor economice până în anul 2030.

Totodată, de menționat că MDED, în calitate de instituție coordonatoare pentru clusterul 2 ”Piața internă”, care curpinde 9 capitole cu acquis-ul comunitar aferent domeniilor acoperite, se pregătește intens pentru reuniunile de screening bilateral, care vor demara începând cu luna decembrie curent,

MOLDPRES: Integrarea europeană a Republicii Moldova, totuși, este un proces care durează de mai mulți ani. Anumite acțiuni au fost întreprinse și în trecut. Cel puțin, în ultimii trei ai, urmărim o evoluție a situației în domeniu: crește volumul produselor exportate, investițiilor, apar noi categorii de mărfuri care pot fi exportate pe piața UE. Există mecanisme de susținere a producătorilor autohtoni?

Mihaela Gorban: Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană înseamnă beneficii economice considerabile. Republica Moldova deja se integrează treptat în procesele economice europene. Un pas important în acest proces este aderarea la Programul Piața Unică, care va facilita accesul Moldovei la piața europeană vastă și va impulsiona comerțul și investițiile. De asemenea, am aderat la Programul Europa Digitală, care va contribui la modernizarea infrastructurii digitale a țării și la creșterea competitivității economice. 

Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, deținând o cotă de piață semnificativă de 65,4% din totalul exporturilor și 48,3% din totalul importurilor în 2023. Această tendință se menține și pe parcursul anului 2024, demonstrând o relație comercială robustă și consolidată. Numărul de companii еxportatoarе cătrе UE, fiind de 1.825 în 2023, ceea ce reprezintă 76% din totalul companiilor exportatoare, indicând un interes crescut pentru piața europeană. Datorită măsurii de liberalizare a comerțului de către UE,  pentru exportul produse agricole pe piața europeană, tot mai multe produse - prunele, strugurii și cireșele noastre ajung pe masa cetățenilor din Uniunea Europeană. 

Republica Moldova a obținut aprobările UE necesare pentru exportul produselor de origine animală, precum ouă de categorie A, carne de pasăre proaspătă și procesată. Aceasta va contribui alinierea la standardele europene a producătorilor autohtoni pentru diversificarea și majorarea exporturilor pe piata UE.

În vederea stimulării creșterii economice și a mediului antreprenorial, prin susținerea financiară a proiectelor investiționale și extinderea afacerilor, a fost lansat Programul Guvernamental 373, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Atreprenoriatului. Mai mult, sunt dezvoltate servicii de consultanță specializate pentru companii, ca să le ghideze în procesele de adaptare la cerințele europene și pentru a le sprijini în îndeplinirea standardelor de calitate și siguranță.

De remarcat este faptul că Uniunea Europeană  este cel mai mare investitor în Republica Moldova. 81,5% din investițiile străine directe în economie provin din Uniunea Europeană (date din 2023). Conform datelor Agenției Servicii Publice din 2023, în țara noastră sunt 4900 companii cu capital din state membre ale Uniunii Europene, cu o valoare totală a investițiilor de 20 mld lei.
Vom continua să atragem investiții și să promovăm exporturile, astfel, merită de menționat aprobarea a mai multor documente de politici importante precum: Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030; Strategia de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030; Programul Național de promovare a antreprenoriatului și creșterea competitivității 2023-2027; Programului Național de Industrializare pentru anii 2024-2028; Programul Național de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor pentru anii 2024-2028.

MOLDPRES: Activitatea ministerului include și o componentă a cărei importanță crește pe an ce trece – digitalizare. Cum stau lucrurile la acest capitol și dacă societatea din Republica Moldova este pregătită să îmbrățișeze acest segment? 

Mihaela Gorban: De importanță colosală este transformarea digitală, care este un catalizator al creșterii economice, prin sporirea eficienței, transparenței și accesibilității în relația dintre cetățeni, întreprinderi și administrația publică. La acest capitol vreau să menționez că în 2023 au fost monitorizate doar serviciile publice pentru antreprenori. Din anul 2024 a început a fi monitorizate și cele pentru cetățeni. În iunie 2023 nivelul de digitalizare a serviciilor pentru antreprenori G2B constituia 38%, astăzi constituie 59%, iar pentru cetățeni G2C este de 49%. Din cele 48 de instituții care prestează servicii, 13 au statut de 100% digital, celelalte depășesc nivelul de 50% digitalizare. După cea de a doua raportare trimestrială este demonstrat faptul că totuși digitalizarea serviciilor publice este bine venită, deoarece 76% din solicitările efectuate pentru serviciile publice sunt online.

La fel, o realizare importantă a fost semnarea Declarației voluntare de reducere a tarifelor de roaming  între RM și statele UE, conform principiului „roam like at home”.

MOLDPRES: Și dacă e să faceți o concluzie, care sunt acțiunile imediat următoare ale Ministerului privind integrarea europeană?

Mihaela Gorban: Ministerul își concentrează eforturile pe implementarea Planului Național de Acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru perioada 2024-2027 (PNA), această acțiune are ca scop principal îndeplinirea recomandărilor formulate în Pachetul de Extindere din 2023, implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE/DCFTA și alinierea la acquis-ul UE, reprezentând un pas crucial pe calea integrării europene a țării.

Ca priorități în perioada imediat următoare, din Planul de acțiuni respectiv, aș dori să subliniez: i) elaborarea conceptului pentru asigurarea conformității cu art. 34-36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene; ii) inițierea preevaluării operaționale/instituționale în scopul semnării Acordului privind evaluarea conformității și acceptarea produselor industriale în sectoarele economiei naționale; iii) transpunerea Directivei privind serviciile în cadrul pieței interne; iv) elaborarea Programului național de supraveghere a pieței; v) transpunerea în legislația națională a Codului European al Comunicațiilor electronice etc.

Concluzionând, subliniez că acțiunile și reformele implementate de minister aduc Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, generând beneficii semnificative pentru mediul de afaceri și cetățeni. Agenda europeană, ce ghidează reformele și acțiunile MDED, va facilita accesul Republicii Moldova la finanțări europene esențiale pentru modernizarea sectoarelor vitale ale economiei naționale.

img24005434

img24005434

img24005434

img24005434

img24005434

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!