ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La Teatrul de Păpuși „Licurici” a avut loc premiera piesei „Cenușăreasa” - spectacol realizat în limba ucraineană

10:26 | 18.07.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 iul. /MOLDPRES/. La Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” a avut loc premiera piesei «ПОПЕЛЮШКА» - „Cenușăreasa” de Evgheni Șvarț, după basmul scriitorului Charles Perrault. Spectacolul reprezintă o colaborare între actorii din Republica Moldova și echipa de creație din Ucraina, informează MOLDPRES.

La spectacol au fost prezenți mai mulți oaspeți: Andrei Chistol, secretar de stat al Ministerului Culturii, Marcela Nistor, deputat în Parlament, Monica Babuc, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Cornelia Cincilei, director al Programului Educațional Pas Cu Pas, Chișinău.

Solicitată de agenție, directorul Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”, Ala Toma, a subliniat că, împreună cu echipa de creație din Ucraina, s-a reușit realizarea unui proiect inedit. 

Vă invităm să trăiți alături de noi magia unui basm nemuritor, reinterpretat într-o manieră spectaculoasă și plină de farmec. Fiecare fetiță din lume se visează o Cenușăreasă care va deveni o adevărată prințesă mai târziu. Transmit sincere mulțumiri pentru colaborarea frumoasă și dedicarea de care am dat dovadă în realizarea acestei premiere. Echipa de actori merită toate laudele pentru efortul depus în a învăța limba ucraineană în doar două săptămâni pentru un spectacol inedit. Pasiunea lor pentru artă sunt remarcabile și demonstrează o capacitate incredibilă de adaptare și muncă asiduă. Aceasta nu doar că îmbogățește experiența teatrală, dar și construiește o punte culturală importantă între comunități. De asemenea, mulțumim atelierelor de creație, echipei tehnice și tuturor celor care au lucrat cot la cot pentru o producție bună și s-a dat dovadă de spirit de echipă. Fiecare detaliu, de la pregătiri până la prezentarea finală, a fost realizat cu multă grijă și pasiune. Felicitări pentru această piesă frumoasă realizată împreună cu regizorul din Ucraina, Mikhail Urytskyi”, a spus Ala Toma.

La rândul său, regizorul piesei Mikhail Urytskyi din Kiev, Ucraina, a remarcat că de la începutul invaziei teatrul „Licurici” a devenit o casă caldă și confortabilă pentru refugiații ucraineni, iar micii compatrioți au putut participa gratuit la spectacole, au fost asigurați cu spații pentru cursuri și jocuri.

„Sunt foarte recunoscător tuturor actorilor pentru o muncă atât de dificilă, dar de succes. Sunt recunoscător întregii echipe a teatrului pentru entuziasmul față de idee pentru creativitate și grijă. Și, bineînțeles, mulțumim micii noastre echipe de la Kiev, formată din scenograful Mariya Pogrebnyak și compozitorul Timur Polyansky, care au creat împreună cu mine acest frumos basm romantic”, a spus Mikhail Urytskyi.

Regia spectacolului - Mikhail Urytskyi (Kiev, Ucraina); scenografia - Mariya Pogrebnyak (Kiev, Ucraina) și Maria Gross (Republica Moldova); compozitor - Timur Polianski (Kiev, Ucraina).

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

img24005464

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!