ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

GUVERNUL CONSTRUIEŞTE: Oraşul Ialoveni are o nouă zonă de agrement

12:37 | 18.07.2024 Categorie: Regiuni

Chișinău, 18 iul. /MOLDPRES/. Construită de la zero pe un teren mlăștinos, pe care anterior creștea doar stuf, zona de agrement din oraşul Ialoveni a primit ieri primii oaspeţi, în cadrul deschiderii oficiale. Noul Teatru Verde din Ialoveni este o realizare notabilă menită să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor, transmite MOLDPRES.

Proiectul de revitalizare urbană, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și susținut financiar de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a fost finalizat cu un buget de peste 11,7 milioane de lei (585 mii de euro), incluzând și contribuția beneficiarului. Lucrările de construcţie au început în primăvara anului 2023 și au durat 14 luni.

Solicitat de MOLDPRES, Ion Pînzari, director al ADR Centru, a menţionat că suntem martorii unui moment deosebit de important pentru comunitate și pentru întregul raion Ialoveni.

Ion Pînzari: Inaugurăm Noul Teatru Verde, un simbol al revitalizării urbane și al angajamentului nostru față de îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din această regiune.

Potrivit şefului ADR Centru, construcţia zonei de agrement de la Ialoveni a fost o inițiativă ambițioasă, care a reușit datorită colaborării cu autoritățile publice locale și cu toți cei implicați pentru a aduce la viață acest proiect.

Ion Pînzari: Noul Teatru Verde nu este doar o simplă infrastructură. Este un spațiu unde cultura și natura se întâlnesc, unde evenimentele culturale vor îmbogăți viața oamenilor din regiune, iar vizitatorii vor găsi o oază de relaxare și recreere. În plus, am asigurat accesul facil în parc prin construirea căilor de acces și a locurilor de parcare necesare.

La evenimentul de la Ialoveni a fost prezent şi președintele Parlamentului Republicii  Moldova, Igor Grosu. Speakerul a încurajat locuitorii să păstreze această oază de natură, exprimând speranța că parcul va deveni o atracție turistică în regiune.

Igor Grosu: Acest parc a fost construit de la zero, pe un teren care, acum un an, era o gunoiște. Cu ajutorul voluntarilor, băștinașilor și cu contribuția Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, dar și a partenerilor de dezvoltare, a fost amenajată o nouă zonă de relaxare, cu care ialovenenii, se pot mândri. Acum, de datoria localnicilor este să păstreze această oază de natură și să organizeze cât mai multe evenimente culturale, ca în timp, acest parc să devină o nouă atracție turistică în regiune. Prin astfel de proiecte, construim Moldova europeană acasă, unde oamenii se simt bine în localitățile lor.

Principalul obiectiv al proiectului este o scenă impunătoare destinată organizării evenimentelor culturale. Pe lângă construcția scenei, zona Teatrului Verde a fost amenajată cu alei pavate și plăci ecologice, iar malurile lacului existent au fost consolidate pentru a asigura stabilitatea acestora. Pentru a spori atractivitatea, au fost construite două podețe peste lac.

De asemenea, au fost executate lucrări de construcție a căilor de acces la cele două intrări în parc, situate pe străzile Mihai Viteazu și Vasile Alecsandri, și au fost amenajate mai multe locuri de parcare. În parc au fost construite patru grupuri sanitare, amplasate în două blocuri separate.

Proiectul regional "Crearea unei zone de agrement pentru sporirea calității vieții locuitorilor din orașul Ialoveni" reprezintă o inițiativă de revitalizare urbană în sectorul vechi al orașului. Prin implementarea unor astfel de proiecte, ADR Centru își confirmă angajamentul de a îmbunătăți condițiile de viață pentru locuitorii satelor și orașelor din regiuni.

Ion Pînzari: Acest proiect face parte din strategia noastră regională de a crea zone de agrement și de a revitaliza sectoarele vechi ale orașelor, aducând astfel un suflu nou și modern în comunitățile noastre. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect – partenerilor noștri, autorităților locale și, nu în ultimul rând, locuitorilor orașului Ialoveni, care au avut răbdare și au susținut această inițiativă. Sperăm că acest parc să devină un punct de referință și o sursă de mândrie pentru fiecare dintre noi.

Actualmente, oraşul Ialoveni este o comunitate modernă, cu infrastructura bine dezvoltată, cu o economie diversificată, având un puternic potenţial economic şi cultural. Fiind amplasată în nemijlocită apropiere de capitala țării Chişinău, oferă agenţilor economici locali şi de peste hotare posibilitatea de a desfăşura diferite activităţi, de a investi în construcţii, unităţi comerciale, industrie, dezvoltarea infrastructurii, cultură ş.a.

Corespondent: Lilia Grubîi

Foto: Andrei Mardari

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

img24005469

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!