ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ADUCEM EUROPA ACASĂ // Patru localități din raionul Leova au primit echipamente moderne pentru colectarea deșeurilor în cadrul proiectului UE

12:00 | 19.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Câteva localităţi din raionul Leova au primit echipamente moderne pentru colectarea și gestionarea deșeurilor. Este vorba de satelor Tigheci, Băiuș, Sărata Nouă și Iargara care au aplicat împreună la proiectul Eu4Moldova Comunități Locale, transmite MOLDPRES.

Cu ajutorul Uniunii Europene, aceste comunităţi vor beneficia de 5000 de tomberoane; un camion pentru colectarea deșeurilor; un microbuz pentru îmbunătățirea operațiunilor logistice; un buldoexcavator pentru gestionarea depozitului de deșeuri; sisteme de supraveghere video; diverse echipamente operaționale pentru deșeuri.

Potrivit Ministerului Mediului, proiectul reprezintă un exemplu de bune practici pentru alte localități din țară, demonstrând că primăriile pot găsi soluții eficiente pentru gestionarea deșeurilor chiar și cu resurse financiare limitate. Peste 13.000 de localnici vor beneficia acum de servicii de salubrizare mai bune, contribuind astfel la curățenia și confortul localităților.

„Mulțumim partenerilor de dezvoltare, Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Guvernelor Germaniei, Austriei și Poloniei, care sprijină eforturile Guvernului ţării noastre de a oferi cetățenilor condiții și servicii de salubritate, contribuind astfel la un mediu mai curat, fără deșeuri aruncate în păduri, pe malurile râurilor sau lacurilor,” a declarat la ceremonia de predare a echipamentelor ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Conform Programului Național de Management al Deșeurilor din Republica Moldova, raionul Leova face parte din Zona de Management al Deșeurilor 2 (ZMD2). Recent, a fost identificată finanțare pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate în această zonă, precum și în ZMD3. „Această inițiativă este un pas important spre un mediu mai curat și sănătos pentru toți cetățenii din Republica Moldova”, a estimat Lazarencu.

Proiectul "EU4Moldova: Comunități locale", susținut de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Austriacă de Dezvoltare și ajutorul polonez, are ca scop îmbunătățirea calității vieții și abordarea impactului economic și social al COVID-19 în comunitățile moldovenești alese, promovând reziliența acestora pe termen lung.

Principalele obiective ale proiectului constau în îmbunătățirea calității serviciilor publice locale și sporirea accesului la infrastructura socială, economică și tehnică pentru bărbații și femeile din comunitățile selectate. În plus, proiectul își propune să stimuleze oportunitățile de afaceri și de locuri de muncă, să promoveze dezvoltarea condusă de comunitate, să creeze un mediu de susținere pentru implementarea Programului Național LEADER (PNL) și să consolideze capacitățile operaționale ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) și ale Rețelei Naționale LEADER (RNL).

 

img24005514

img24005514

img24005514

img24005514

img24005514

img24005514

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!