ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Asistenții personali din capitală, care au fost concediați sau le-a fost redus programul de muncă, vor fi reangajați cu normă întreagă

12:30 | 24.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. Asistenții personali din municipiul Chișinău, cărora li s-a redus programul de lucru sau le-au fost încetate raporturile de muncă, prin decizia Primăriei, vor fi reangajați cu normă întreagă sau prin cumul, până la o normă întreagă. Proiectul care prevede acest lucru a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.

Decizia a fost luată în scopul sprijinirii persoanelor cu dizabilități severe și oferirii accesului egal la serviciile sociale. Acestea vor putea fi prestate de Agenția pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă, în cadrul căreia, până în prezent, au fost angajați 1215 de asistenți personali, inclusive 166 în luna iulie.

„Prin reglementările pe care le propunem o să putem să angajăm și pe acei asistenți personali, în special cei care îngrijesc de copii cu dizabilități severe, cărora primăria le-a redus din remunerare. Noi vom putea să-i angajăm prin cumul ca să ne asigurăm că au cel puțin un salariu complet pentru a oferi în continuare acest sprijin și îngrijire care este esențială”, a afirmat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la ședința Guvernului.

Pe parcursul mai multor luni, asistenții personali care prin decizia Primăriei Chișinău au fost concediați sau le-a fost diminuată norma de muncă, au primit un suport financiar din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Măsura a fost aplicată până la reglementarea normativă a posibilității de a-i angaja în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

La începutul acestui an, mai mulți asistenți personali din municipiul Chișinău au fost disponibilizați, fapt care a provocat nemulțumirea acestora. Autoritățile locale și-au argumentat decizia prin lipsa mijloacelor financiare. 

img24005620

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!