ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Cristina Gherasimov la București: „În perioada următoare, R. Moldova va dubla eforturile în vederea aderării la UE"

21:11 | 24.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. În perioada următoare, Republica Moldova va dubla eforturile în vederea aderării la Uniunea Europeană şi mizăm în continuare pe sprijinul României. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care participă la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, desfășurată azi și mâine la București, transmite MOLDPRES, cu referire la AGERPRES.

Precizările au fost făcute în cadrul unei declaraţii de presă susţinută în comun cu ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Ucrainei, Olha Stefanishyna, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Vicepremierul Cristina Gherasimov și-a exprimat convingerea că procesul de extindere al Uniunii Europene trebuie să se bazeze pe meritele fiecărui stat candidat.

„Am discutat despre acțiunile ce urmează a fi realizate de Republica Moldova. Vom dubla eforturile în vederea aderării la UE şi mizăm în continuare pe sprijinul României, cu expertiza şi experienţa pe care deja o împărtăşim cu autorităţile de la Chişinău, pentru a avansa pe drumul nostru european. Ştim că progresele vor depinde în cea mai mare măsură de modul cum valorificăm această oportunitate istorică şi credem cu tărie într-un proces de extindere bazat pe meritele fiecărui stat. Nu ne dorim scurtături şi nu ne dorim condiţii speciale. În cele din urmă, noi nu facem reformele pentru UE sau de dragul reformelor, ci pentru că ne-am angajat să construim un stat bine guvernat, cu administraţie publică eficientă, cu o justiţie independentă şi funcţională, cu o economie puternică şi digitală. În acest context, România ne este alături la fiecare pas, pentru a ne asigura că reuşim să implementăm ceea ce ne-am propus", a spus vicepremierul.

Cristina Gherasimov a mulţumit diplomaţiei române pentru „sprijinul constant" oferit Republicii Moldova şi pentru „promovarea parcursului european" al ţării. De asemenea, oficialul a evidenţiat contribuţia României la „decizia istorică" de începere a negocierilor de aderare ale Republicii Moldova şi Ucrainei la UE.

„Este încă o dovadă că prietenul la nevoie se cunoaşte. Noi am avut parte de un ajutor substanţial din partea României atunci când ne-a fost mai greu: de la suportul în perioada crizei energetice la fonduri ce au permis implementarea de proiecte în cadrul programului Satul European. Vă mulţumim mult pentru acest ajutor generos, care este şi unul necondiţionat", a afirmat Cristina Gherasimov

De asemenea, oficialul a menţionat că experienţa României în procesul de aderare precum şi posibilitatea „de a avea acces nemijlocit la acquis-ul comunitar în limba română" vor fi de mare folos Republicii Moldova, în vederea aderării la UE.

Ministerul Afacerilor Externe al României organizează, în perioada 24-25 iulie curent, Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Evenimentul este găzduit de ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu și reuneşte şefii misiunilor diplomatice și consulare ale României, directorii institutelor culturale din străinătate, alături de oficiali români de rang înalt și membri ai corpului diplomatic acreditat la București.

La această ediție, invitații speciali ai ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, sunt: viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna și viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov.

img24005641

img24005641

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!