ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

GUVERNUL CONSTRUIEŞTE // Râul Cubolta din satul Plop, Dondușeni, va fi curățat și revitalizat

10:04 | 27.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului va aloca peste 17 milioane de lei (850 mii de euro) din Fondul de Mediu, pentru curățarea și revitalizarea râului Cubolta în satul Plop, raionul Dondușeni, transmite MOLDPRES.

Banii vor fi utilizaţi pentru curățarea a 4 km din albia râului, lucrări de adâncire a albiei, întărirea malurilor, plantarea de arbori și amenajarea zonei.

„Această inițiativă nu doar că va îmbunătăți funcționalitatea râului, dar va oferi și locuitorilor din satul Plop o oportunitate de a redescoperi frumusețea acestui curs de apă, pe care mulți îl țin minte din copilărie”, afirmă ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Râul Cubolta este un râu din Republica Moldova, afluent de stânga al Răutului ce izvorăște din satul Lipnic (raionul Ocnița) și debușează în Răut de pe malul stîng, la kilometrul 191 de la gura de vărsare a acestuia, lîngă satul Putinești (raionul Florești), la altitudinea de 85 m. Lungimea râului este de 101,3 km, suprafața bazinului de recepție - 943 km2, căderea - 95 m, panta medie - l,0%, maximă - 4,5% la primii 2 km.

Suprafața bazinului este valorificată sub terenuri arabile și numai în partea superioară se întâlnesc păduri mature de foioase (stejar, frasin, arțar, salcâm), care ocupă doar 1,2% din suprafața bazinului.

În ultimii ani, râul Cubolta și izvoarele sale au suferit de înnămolire și creștere excesivă a vegetației, ceea ce a afectat calitatea și aspectul său natural.  De la începutul acestei veri, râul este inclus în avertizările Serviciului Hidrometeorologic de Stat privind scurgerea redusă a apelor.

img24005718

img24005718

img24005718

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!