ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

22 de companii care implementează învățământul dual au primit finanțare de până la 20 de mii de euro

13:51 | 13.08.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 13 aug. /MOLDPRES/. Un număr de 22 de unități economice care implementează învățământul dual au beneficiat de granturi de până la 20 de mii de euro. Banii au fost utilizați de companii pentru a achiziționa echipamente necesare formării profesionale a elevilor implicați în sistemul dual. Valoarea totală a granturilor este de 400 000 de euro, transmite MOLDPRES.  

Susținerea financiară a fost acordată în cadrul Programului de sprijin pentru unitățile economice care implementează programe de învățământ dual, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Rezultatele proiectului au fost analizate astăzi la Chișinău în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova.

Beneficiarii proiectului sunt companii din Chișinău, Bălți, Cahul, Hâncești, Orhei și UTA Găgăuzia care implementează învățământul dual.

Președintele CCI, Sergiu Harea, a declarat astăzi la eveniment că doar o cooperare eficientă dintre actorii implicați în proces poate contribui la consolidarea învățământului dual și în general a sistemului de învățământ din țară, în asigurarea cu forță de muncă calificată.

„Astăzi finalizăm un proiect lansat în septembrie 2023, în cadrul căruia au fost oferite granturi pentru 22 de unități economice care implementează învățământul dual, selectate în bază de concurs. Suportul financiar oferit unităților economice a permis achiziționarea de echipamente necesare formării profesionale a elevilor implicați în sistemul dual, în sediul antreprenorului. Fiecare propunere de proiect a inclus, în mod obligatoriu, o cofinanțate în valoare de cel puțin 5% din suma totală a suportului financiar solicitat”, a declarat Sergiu Harea.

Una dintre întreprinderile care a beneficiat de granturi în cadrul programului este Centrul național de cercetare și producere a semințelor din Bălți. Deoarece întreprinderea se confruntă cu lipsa mecanizatorilor, aceasta a apelat la învățământul dual și a aplicat la Programul finanțat de partenerii externi pentru a procura mai multe unități de tehnică moderne. De acestea au beneficiat până în prezent 12 elevi care învață la Școala profesională din Glodeni. Tinerii au utilizat tehnica pentru a-și îmbogăți cunoștințele practice și a învăța mai ușor meseria.

„Ne-am confruntat cu o problemă că nu aveam mecanizatori. Am beneficiat de circa 19 mii de euro, bani care au fost utilizați pentru procurarea echipamentelor moderne pentru a putea instrui studenții mai bine”, a afirmat Dionisie Zaharco, cercetător științific la Centrul național de cercetare și producere a semințelor din Bălți.

„Constatăm că, la această etapă, la nivel de politici elaborate, avem toate elementele de dezvoltare a sectorului. În plus, avem suportul Guvernului cu privire la compensarea cheltuielilor în volum nevalorificat anul trecut și sper să-l valorificăm anul acesta până la suma de 10 mln de lei și nu în ultimul rând avem suportul partenerilor de dezvoltare. Anul curent ne-am pus ca și obiectiv să atingem cifra de 2 mii de elevi încadrați în învățământul dual. Am certitudinea că împreună vom reuși să ducem Republica Moldova prin învățământul dual pe o nouă dimensiune de dezvoltare”, a afirmat secretara de stat a Ministerului Educației și cercetării Galina Rusu.

„Credem cu tărie în puterea educației și a formării profesionale și avem experiențe excelente în acest sens legate de programele de învățământ dual în Germania. De aceea, ne asumăm în continuare angajamentul de a crește numărul studenților înscriși și angajarea acestora în programele duale în Republica Moldova, extinderea parteneriatelor cu întreprinderi private și îmbunătățirea calității programelor educaționale”, a declarat Verena Zell, șefa cooperării pentru dezvoltare din cadrul Ambasadei Germaniei la Chișinău.

Directoarea de țară GIZ Moldova, Claudia Hermes, a afirmat că programele de învățământ dual oferă tinerilor competențe esențiale pentru a se integra mai eficient pe piața muncii, diminuând diferența dintre educație și industrie. „Proiectul sprijină formarea unei forțe de muncă pregătite să facă față cerințelor unei economii în continuă schimbare”, a spus oficialul.

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a menționat că prin oferirea de educație practică orientată spre piața muncii, Elveția joacă un rol esențial în promovarea inovației și sporirea competitivității în Moldova. „Angajamentul nostru de a dezvolta continuu programele de formare profesională duală, prin feedback-ul tuturor părților interesate, asigură o forță de muncă calificată și menține standarde educaționale ridicate la nivel global și local”, a conchis Guido Beltrani.

Evenimentul s-a desfășurat cu sprijinul Proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și de formare profesională, responsabilitățile fiind partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția de învățământ. Astfel, elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituția de învățământ.

img24006225

img24006225

img24006225

img24006225

img24006225

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!