ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova marchează Zilele Diasporei. În următoarele zile vor fi organizate mai multe evenimente dedicate cetățenilor reveniți acasă

10:54 | 14.08.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 14 aug. /MOLDPRES/. În următoarele zile, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate cetățenilor țării noastre stabiliți peste hotare, care tradițional în luna august revin acasă. Aceștia vor putea participa inclusiv la Festivalul „Ne vedem acasă”, Diaspora Business Forum și la Forumul Tinerilor din Diasporă. Agenda evenimentelor dedicate Zilelor Diasporei 2024 a fost prezentată astăzi de secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, informează MOLDPRES. 

„Luna august este luna revederilor. Ne bucurăm foarte mult când cetățenii din diasporă reușesc să revină acasă și să fie alături de cei dragi. Și în acest an, tradițional, ne dăm întâlnire la Zilele Diasporei unde vom discuta despre parcursul european al țării, despre programele de sprijin ale statului pentru cei care vor să revină, să investească, să desfășoare activități culturale. Vom discuta despre cum dezvoltăm comunitățile noastre”, a spus Ana Calinici.

Șirul de evenimente va debuta cu Programul Guvernamental DOR „Diasporă*Origini*Reveniri”, care se va desfășura în perioada 14 - 23 august. La acesta participă circa 100 de tineri de peste hotare și din țară. Programul reunește tineri din Belgia, Canada, SUA, Irlanda, Marea Britanie și din alte țări. Tinerii vor petrece 10 zile la Pensiunea de la Holercani și vor cunoaște mai multe despre cultura și tradițiile țării noastre. Toate cheltuielile vor fi suportate din bugetul de stat.

Pe 16 august va fi organizată Ziua Ușilor deschise la Guvernul Republicii Moldova, la ministere și instituții subordinate. Membrii diasporei se vor întâlni cu oficiali, vor primi răspunsuri la întrebările pe care doresc să le adreseze oficialilor, vor discuta despre parcursul european al țării noastre.

„Tot pe 16 august, organizăm o masă rotundă prin care vom aduce în discuție colaborarea dintre Guvern și diasporă pe atragerea expertizei în cadrul platformei de implicare a diasporei. Experiența cetățenilor de peste hotare pe care o acumulează este valoroasă pentru noi și rolul acestei discuții este să ne asigurăm că avem toate instrumentele la dispoziție pentru ca atragerea expertizei să fie posibilă și comodă pentru fiecare”, a afirmat Ana Calinici.

În aceeași zi, toți tinerii care au revenit acasă sunt invitați să participe la cea de-a treia ediție a Forumului Tinerilor din Diasporă organizat de Liga Studenților Originari din Republica Moldova. „Împreună cu tinerii noștri vom vorbi despre cum construim viitorul european al țării noastre. Contăm pe ideile inovatoare ale acestora și pe dorința de implicare”, a afirmat oficialul.

Despre importanța participării la alegeri se va discuta la Internațional Moldovan Students United, un eveniment organizat de Institutul Republican Internațional în colaborare cu Comisia Electorală Centrală.

„Dragi cetățeni din diasporă! Ne vedem acasă! Acesta este îndemnul pentru toți cei care vor să revină, cu dor de țară, cu dor de tradițiile noastre și vor să contribuie la un viitor mai bun al țării noastre. Aceasta este și denumirea Festivalului din 17 august care va avea loc la Digital Park. Șefa statului Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și premierul Dorin Recean vor fi prezenți la discuții, vor răspunde la întrebările tuturor celor prezenți. La eveniment vom pune în valoare tradițiile noastre, cultura, de aceea vom avea un producători locali, meșteșugari prezenți la Festival”, a menționat Ana Calinici.

Pe 18 august, toți cei care doresc să afle mai multe despre mediul de afaceri din Republica Moldova sau cei care intenționează să-și deschidă o afacere în țara noastră sunt așteptați la Diaspora Business Forum. „Acolo veți afla mai multe informații despre felul în care statul sprijină prin intermediul mai multor programe investițiile acasă, deschidere afacerilor. Veți afla istorii de succes în care diaspora a revenit și a putut  să deschidă afaceri și să rămână acasă, să construiască un viitor prosper și să contribuie la dezvoltarea economică a statului”, a specificat secretara de stat a Guvernului.

În seara de 18 august, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va fi prezentat spectacolul „Frunze de Dor”, realizat după romanul omonim al lui Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub. Spectacolul va fi dedicat în special cetățenilor de peste hotare, care revin acasă în luna august.

„Dragi cetățeni, ne dorim ca la Zilele Diasporei să ne cunoaștem mai bine, să celebrăm unitatea noastră, legătura puternică și cultura. Vă așteptăm cu mare drag pe toți la evenimentele pe care le organizăm și sperăm să primiți satisfacție de la ele și să vă reamintiți de lucrurile de care vă este dor”, a conchis Ana Calinici. 

img24006242

img24006242

img24006242

img24006242

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!