ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul Energiei: R. Moldova nu va mai fi niciodată în situația din 2022, acum putem aduce gaze chiar și din SUA sau Qatar

09:05 | 16.08.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 16 aug. /MOLDPRES/. Republica Moldova nu va mai fi niciodată în situația din 2022, acum putem aduce gaze chiar și din SUA sau Qatar. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în timpul unei vizite în raionul Anenii Noi, transmite MOLDPRES. 

Ministrul a explicat semnificația stării de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale și riscurile de care s-a pregătit Ministerul Energiei în legătură cu luptele de lângă stația de măsurare și comprimare a gazelor de la Sudjha din regiunea Kursk. 

Potrivit lui Victor Parlicov, Planul de iarnă al Ministerului Energiei prevede două scenarii, unul dintre care este refuzul Gazpromului de a livra gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative, după expirarea contractului de tranzit prin Ucraina, la 1 ianuarie 2025. Acest fapt, ar duce la un colaps al regiunii transnistrene și, probabil, la un val de refugiați intern pe malul drept.

„Anume acest scenariu, de care suntem pregătiți, se poate întâmpla în cazul unui incident la stația de măsurare și comprimare a gazelor din Sudjha, aflată într-o zonă în care se duc lupte. Gazprom are capacitatea tehnică să aducă gaze pe gazoductul transbalcanic, iar dacă va refuza să o facă, o poate face Energocom, dar cineva trebuie să plătească pentru gaze și pentru transport”, a spus Victor Parlicov. 

Ministrul a subliniat că Republica Moldova nu mai depinde de contractul cu Gazprom pentru aprovizionarea malului drept. Potrivit lui, doar în 2023, consumatorii au plătit cu 60 milioane de dolari mai puțin pentru gazele procurate pe piețele europene, decât dacă s-ar fi procurat de la Gazprom.

„Războiul din Ucraina a afectat mai multe țări din Europa, dar pe noi mai semnificativ. Dar, din punct de vedere a securității energetice, am făcut un salt imens și trăim astăzi într-o altă lume. De fapt, suntem dați drept exemplu și ar trebui să ne mândrim cu realizările noastre. Niciodată nu vom putea fi șantajați, așa cum s-a întâmplat până în 2022, pentru că putem aduce gaze măcar din SUA sau Qatar”, a menționat Victor Parlicov.

Oficialul a vorbit și despre proiectul de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă (SER), care a fost aprobat de Parlament în lectură finală și care aduce un șir de beneficii producătorilor de energie verde. Este vorba de facilitarea funcționării comunităților energetice locale, prin faptul că energia electrică produsă într-o anumită locație va putea fi consumată de membrii comunității în mai multe locuri de consum. 

img24006318

img24006318

img24006318

img24006318

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!