ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Măsuri suplimentare anti-caniculă în grădinițele din capitală

12:20 | 10.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. În grădinițele din capitală sunt realizate măsuri suplimentare pentru ameliorarea efectelor caniculei. Administrația instituțiilor de educație timpurie a dispus micșorarea timpului petrecut afară, iar pavajul și terenurile de joacă sunt stropite cu apă pentru a răcori suprafețele, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul Grădiniţei - creșă nr.157 din sectorul Buiucani al capitalei, Olga Ionel, a subliniat că timpul de plimbare a copiilor a fost limitat până la ora 10.30, iar seara ieșirile afară încep la ora 17.00.

„Afară, copiii se află doar în locuri umbrite, unde temperatura aerului este mai joasă. Părinții au fost anunțați că este obligator ca cei mici să aibă chipiuri sau pălării și haine lejere. Dimineața și seara pavajul și terenurile de joacă sunt stropite cu apă pentru a răcori suprafețele. Totodată, nisipul este stropit cu apă fiartă și ulterior este afânat. În grupe temperatura este confortabilă – de până la 23 de grade Celsius. Afară și în grupe cei mici sunt asigurați cu apă potabilă pentru a se hidrata la necesitate. Totodată, în alimentația copiilor au fost incluse legume și fructe de sezon, care sunt păstrate și prelucrate în modul corespunzător. Depunem tot efortul ca cei mici să se simtă confortabil și să facă față caniculei”, a afirmat Olga Ionel.

Silvia Cornițel, educatoare la Grădiniţa - creșă nr.157, a menționat că, în această perioadă, copiii sunt predispuși să obosească mai repede. „Întrucât afară este cald, micuții consumă foarte multă apă. Totodată, aceștia sunt predispuși să obosească mai repede. Avem grijă ca fiecare copil să aibă chipiul sau pălărie pe cap și să se afle doar la umbră. Deoarece soarele este puternic și plimbările mai scurte, petrecem mai mult timp în grupe, unde temperaturile sunt prielnice. În timpul zilei, realizăm activități sau jocuri pentru ca cei mici să aibă un program divers. De asemenea, monitorizăm cu strictețe starea fiecărui copil pentru a ne asigura că se simte bine”, a spus Silvia Cornițel.

Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Tatiana Muntean, a remarcat că cei mici sunt foarte vulnerabili în fața temperaturilor înalte. „Îndemnăm părinții să nu lase copiii nesupravegheați, în deosebi în perioada caniculară, când temperaturile pot crește la un nivel periculos în interiorul mașinilor, iar riscul de deshidratare și de șoc termic este extrem de mare. Este vital să nu lăsăm niciodată minorii de unii singuri în vehicule și încăperi neaerisite și supraîncălzite, chiar și pentru perioade scurte de timp”, a menționat Tatiana Muntean.

Medicii atenționează cetățenii și minorii să evite deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui în special în orele amiezii. „Pe parcursul zilei se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și a hainelor lejere de culori deschise. În astfel de condiții, este important ca oamenii să evite expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00. Consumul lichidelor este vital în această perioadă. În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, și din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum: slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin. În cazul în care simptomele nu se ameliorează sau apar complicații - respirație dificilă, tahicardie, vomă, convulsii, cetățenii sunt îndemnați să sune de urgență la numărul unic 112”, a precizat pentru agenție Sofronie Cicală, medic de familie la un Centru de sănătate din ţară.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat Cod portocaliu de caniculă în mare parte a teritoriului ţării, valabil în perioada 10-16 iulie. Astfel, pe întreg teritoriul ţării, cu excepţia a câteva raioane din regiunea de nord, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între 36-39 grade Celsius. În raioanele Briceni, Soroca, Donduşeni, Drochia, Râşcani, Glodeni şi Ocniţa rămâne Cod galben, iar temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-35 de grade Celsius.

img24005238

img24005238

img24005238

img24005238

img24005238

img24005238

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!