ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lotul olimpic al R. Moldova a revenit acasă de la Paris, fiind întâlnit de şefa statului Maia Sandu

14:47 | 12.08.2024 Categorie: Sport

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Cu flori, lacrimi de fericire şi bucurie, ovaţii, mândrie, îmbrăţişări, recunoştinţă şi foarte multă dragoste a fost întâmpinat la Aeroportul Internaţional Chişinău lotul olimpic al ţării noastre, care a revenit astăzi acasă de la Paris, fiind salutat de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite MOLDPRES.

„Aţi scris istorie pentru ţara noastră. De la independenţă încoace, aţi adus un număr record de medalii. Este pentru prima dată când Moldova câștigă atâtea medalii, pentru care vă mulţumim. Fie că ați adus acasă medalii, fie că ați luptat până la ultima secundă, sunteți mândria noastră! Sunteţi 26 de sportivi, care ne-aţi reprezentat cu onoare țara la Paris. Medaliile și victoriile obținute sunt mai mult decât premii sportive şi arată că putem fi o societate de învingători”, a declarat şefa statului Maia Sandu.

Președintele Comitetului Național Olimpic şi Sportiv, Nicolae Juravschi, a salutat performanța remarcabilă a olimpicilor din ţara noastră, subliniind importanța realizării sportivilor atât pentru imaginea internațională a Republicii Moldova, cât și pentru întregul popor. „Este foarte dificil de obținut o medalie olimpică. Este o concurență foarte puternică. Toate patru medalii înseamnă mult. În contextul integrării europene a statului nostru, arătăm lumii întregi cine este Moldova, ce face poporul acesta, ce potențial are. Noi reușim să contribuim anume la acest subiect”, a declarat Nicolae Juravschi, președintele CNOS și dublu campion olimpic.

Sportivii au fost salutaţi şi de Dan Perciun, ministru al Educaţiei şi Cercetării, care a reiterat că dezvoltarea sportului, implicit al celui de performanţă, rămâne o prioritate a Guvernului.

Republica Moldova a cucerit patru medalii pentru prima dată de când evoluează la Jocurile Olimpice cu o delegație separată, de 2 ori mai multe ca în 1996 și 2000.

Medalia de argint adjudecată de Anastasia Nichita este prima după o pauză de 24 de ani. Anastasia, care a avut mai multe accidentări în acest an, este și prima luptătoare de la noi premiantă la Jocurile Olimpice.

Pentru prima dată pe podium au urcat și judocanii, care au cucerit tocmai două medalii de bronz, prin Denis Vieru și Adil Osmanov. A doua Olimpiadă la rând pe treapta a treia a podiumului de premiere a urcat canoistul Serghei Tarnovschi, care și-a demonstrat valoarea.

Foarte aproape de o medalie de bronz a fost și halterofilul Marin Robu, care a avut de suferit în urma unor decizii controversate de arbitraj. CNOS speră  că după contestația depusă se va face dreptate în cazul lui Marin Robu.

Moldova cu cele 4 medalii s-a clasat pe locul 72 printre 206 țări. Doi premianți, Anastasia Nichita și Serghei Tarnovschi, au fost portdrapelul Moldovei la ceremonia de închidere, pe Stade de France.

Paris a găzduit Jocurile Olimpice după o pauză de 100 de ani și a bătut recordul de bilete vândute - 9,4 milioane.

Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de vară vor avea loc în 2028, la Los Angeles, SUA.

 

img24006194

img24006194

img24006194

img24006194

img24006194

img24006194

img24006194

img24006194

img24006194

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!