ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Satul European // Casa de cultură din orașul Ștefan Vodă a fost reparată capital și transformată într-un centru administrativ multifuncțional

08:42 | 11.07.2024 Categorie: Regiuni

Chişinău, 10 iul. /MOLDPRES/. Casa de cultură din orașul Ștefan Vodă a fost reparată capital și transformată într-un centru administrativ multifuncțional. Lucrările au fost efectuate în cadrul programului Național „Satul European”, în acest sens fiind investite peste 8,7 milioane de lei, transmite MOLDPRES. 

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), clădirea a fost complet reabilitată și eficientizată energetic. Renovarea a inclus înlocuirea completă a tâmplăriei, reconstrucția acoperișului, termoizolarea fațadei și reconstrucția integrală a scărilor. Aici funcționează casa de cultură, locul central pentru toate evenimentele culturale unde își desfășoară activitatea diversele cercuri pe interese, cum ar fi cele muzicale, de croșetat, broderie și de studiu al limbii engleze.

De asemenea, în clădirea modernizată activează un centru de tineret, o asociație caritabilă, sectorul de poliție, biblioteca publică, clubul veteranilor și trei ONG-uri care inclusiv ajută refugiații. De asemenea, edificiul va găzdui diverse târguri, forumuri economice, întruniri regionale și internaționale. Realizarea proiectului a însemnat și deschiderea de noi locuri de muncă - nouă oameni din oraș au obținut un post de muncă stabil odată cu modernizarea casei de cultură.

Valoarea totală a proiectului executat la Ștefan Vodă este de aproximativ 8,773 milioane de lei. Banii au fost alocați de Guvernul Republicii Moldova, prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Primarul localității, Vladislav Cociu, spune că datorită proiectului implementat prin Programul „Satul European”, comunitatea locală s-a consolidat în realizarea activităților culturale, a crescut interesul celor din diasporă de a rămâne acasă, iar orașul Ștefan Vodă a devenit mai atractiv pentru investiții, inclusiv din străinătate.

„Astfel, în ultimii doi ani s-au construit mai multe obiective economice, ceea ce a generat noi locuri de muncă și venituri pentru bugetul local. Aceste inițiative nu doar că au modernizat infrastructura locală, inclusiv prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, dar au contribuit semnificativ la sporirea calității vieții locuitorilor din orașul Ștefan Vodă. Suntem recunoscători inclusiv autorităților centrale pentru sprijinul constant acordat localităților țării, pentru contribuția adusă la dezvoltarea lor și la îmbogățirea vieții comunitare”, a mai spus primarul.

Datele ONDRL relevă că până în prezent, prin Programele Naționale „Satul European”, ediția I, și „Satul European Expres”, au fost renovate/modernizate/dotate cu mobilier și echipamente 82 de edificii culturale și monumente istorice din Republica Moldova. 

img24005276

img24005276

img24005276

img24005276

img24005276

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!