ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației de la Chișinău Mihai Popșoi a participat la Summit-ul NATO de la Washington

10:17 | 12.07.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a efectuat o vizită la Washington, unde a participat la Summit-ul NATO ce a marcat cea de-a 75-a aniversare de la crearea Alianței, comunică MOLDPRES.

Vizita a avut loc la invitația Secretarului de stat al SUA, Antony Blinken.

Șeful diplomației moldovenești a luat parte, în calitate de vorbitor, la panelul „Parteneriatele NATO” din cadrul Forumului public al Summit-ului. În discursul său, oficialul a reiterat interesul Republicii Moldova pentru expertiza și asistența Alianței Nord-Atlantice în reformarea și modernizarea sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova, în conformitate cu standardele internaționale.

În același timp, Mihai Popșoi a vorbit despre evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurile și efectele generate de războiul din Ucraina, provocările la adresa securității Republicii Moldova. Viceprim-ministrul a salutat sprijinul solid pentru Ucraina reconfirmat în cadrul Summit-ului NATO. ”Sprijinul oferit Ucrainei este un sprijin și pentru Republica Moldova. Solidaritatea va readuce pacea în regiune și în întreaga Europă”, a opinat Popșoi.

Totodată, ministrul de Externe a avut întrevederi cu omologi și oficiali din țările membre NATO și țările partenere. În cadrul acestora, Mihai Popșoi a abordat agenda de priorități a Republicii Moldova pentru modernizarea țării și aderarea la Uniunea Europeană.

La Consiliul pentru Relații Externe, Mihai Popșoi a discutat cu experții despre politica externă a Republicii Moldova și consecințele războiului din Ucraina. Ministrul a subliniat că, în ciuda provocărilor actuale, țara noastră depune tot efortul pentru a înainta hotărât spre spațiul păcii și prosperității. 

Reuniunea NATO din 10 iulie de la Washington s-a încheiat cu semnarea unei declarații comune ce menționează Republica Moldova, făcând apel la Rusia să-și retragă forțele staționate, fără consimțământ, pe teritoriul țării noastre.

„Salutăm eforturile Republicii Moldova de a continua reformele democratice pe măsură ce avansează cu integrarea europeană și ne angajăm să sprijinim capacitățile de securitate și apărare și să consolidăm capacitatea de a contracara amenințările hibride”, se spune în declarație.

img24005322

img24005322

img24005322

img24005322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!