ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Poduri educaționale: România și R. Moldova, împreună pentru viitor”: Circa 150 de pedagogi, reuniți la Chișinău la Congresul internațional al cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare  

12:44 | 25.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Circa 150 de pedagogi s-au reunit la Chișinău la cea de-a 46-a ediție a Congresului internațional al cadrelor didactice din România și al cadrelor didactice de etnie română de peste hotare, care se desfășoară în perioada 24 – 27 iulie curent, cu genericul „Poduri educaționale: România și Republica Moldova, împreună pentru viitor”, transmite MOLDPRES.

Evenimentul, care se anunță a fi un pilon esențial în consolidarea comunității educaționale, întrunește circa 150 de pedagogi de la diferite discipline de studiu din Republica Moldova, România, Ungaria, Ucraina și Serbia.

Timp de patru zile, participanții la eveniment vor discuta despre reziliența emoțională a cadrelor didactice, subliniind importanța recunoașterii sociale și a sprijinului emoțional pentru profesori. Totodată, pedagogii vor promova o campanie de sensibilizare privind profesia didactică în rândul tinerilor și vor participa la salonul cultural-pedagogic „Profesorii - Ambasadori ai culturii și identității românești”.

Solicitată de Moldpres, Președinta Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala Republica Moldova (AGIRoMd), Mariana Marin, a declarat că evenimentul reprezintă o oportunitate unică de a discuta provocările și soluțiile actuale din domeniul educației, de a face schimb de idei și de a stabili noi parteneriate.

„Ne aflăm într-o comuniune profesională, unde învățăm noi practici și facem schimb de experiență. Avem planificate diferite paneluri de discuții, master-classuri, ateliere, prezentări de carte, așa încât, noi, ca gazdă a evenimentului, ne expunem experiențele noastre de aici din Republica Moldova, iar în cadrul panelurilor de discuții, analizăm bunele practici”, a spus Mariana Marin.

La evenimentul desfășurat astăzi la Liceul „Gheorghe Asachi” din capitală a fost prezent și Boris Volosatîi, care timp de peste 30 de ani a fost director al acestei instituții, iar în prezent este deputat în Parlamentul României. „Vă mulțumesc pentru această rară posibilitate de a mă întâlni cu cei mai frumoși oameni care duc, în tot spațiul românesc și nu doar, limba și cultura noastră care este o mare bogăție a civilizației umane contemporane”, a spus Boris Volosatîi la deschiderea evenimentului.

Oltea Preluca a activat timp de 40 de ani în funcția de profesor de istorie la Suceava, România. „Vin întotdeauna cu drag la Chișinău pentru că îmi place orașul și îmi plac în mod deosebit oamenii. Vin pentru a cunoaște cealaltă parte de Românie. Mi-am dorit întotdeauna să văd cum arată cealaltă parte a României și am găsit aici niște suflete extraordinare și un românism extrem de activ, mult mai energic decât romanismul de la noi din România. Am venit să văd cum evoluează ideea de reformă din învățământul din Republica Moldova. Temele propuse de organizatorii Congresului, cele referitoare la reziliența profesorului reprezintă o mare provocare pentru învățământul de astăzi. În același timp m-a provocat o altă temă propusă de organizatori – cea referitoare la păstrarea identității naționale. Ăsta e și motivul pentru care port astăzi la eveniment o ie românească care se poartă la Suceava. Mă bucur că sunt aici și cu siguranță pentru mine este încă o lecție dată de colegii basarabeni”, a spus pentru Moldpres Oltea Preluca.

Obiectivul congresului este de a facilita schimbul de experiență și bune practici între cadrele didactice din România și Republica Moldova la subiectul rezilienței emoționale, oferind un cadru propice pentru discuții și dezbateri pe teme educaționale relevante. Congresul promovează colaborarea și îmbunătățirea sistemului educațional, consolidând legăturile culturale și lingvistice, și inspirând tinerii să urmeze cariera pedagogică prin promovarea unui model pozitiv al rolului educativ.

Evenimentele se vor desfășura în locații de prestigiu precum Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Universitatea de Stat din Moldova, asigurând un cadru adecvat pentru discuțiile și activitățile programate.

Congresul este organizat de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România (AGIRo) și Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova (AGIRoMd), în colaborare cu partenerii săi – Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Primăria municipiului Chișinău, Direcția Generală Educație Tineret și Sport Chișinău, UN Women Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, Chișinău, Casa Profesorului, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Istorie a orașului Chișinău.

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

img24005662

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!