ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MONITORUL OFICIAL la ceas aniversar: 30 de ani de înlesnire a cunoașterii exacte şi rapide a actelor oficiale

08:44 | 12.08.2024 Categorie: Societate

Pe 12 august 1994 apare prima ediţie a MONITORULUI OFICIAL AL REPUBLICII MOLDOVA, unica publicaţie oficială a statului, structură publică de interes naţional, care asigură  publicarea legii ce trebuie cunoscută şi aplicată de către autorităţi şi cetăţeni.

„Monitorul Oficial al Republicii Moldova împlinește pe 12 august 2024  treizeci de ani de la prima sa apariție. Colectivul redacției vine către aceasta frumoasă aniversare cu aproape 9300 de apariții editoriale. Toată lumea cunoaște că MONITORUL OFICIAL AL REPUBLICII MOLDOVA este unica publicaţie oficială a statului, structură publică de interes naţional, care asigură un înalt profesionalism la publicarea  actelor oficiale ce trebuie cunoscute şi aplicate întocmai de către autorități şi cetăţeni, înlesnește în permanenţă cunoaşterea exactă şi rapidă a actelor oficiale, contribuind astfel la consolidarea statului de drept”,  estimează Simion Ropot, redactor-şef al Monitorului Oficial din cadrul Instituţiei Publice "Agenţia Informaţională de Stat Moldpres".

În conformitate cu prevederile Legii nr.173-XIII din 06.07.1994 privind modul de publicare şi intrare în vigoare a actelor oficiale, MONITORUL OFICIAL editează legile, hotărârile Parlamentului, decretele Președintelui Republicii Moldova, hotărârile şi dispoziţiile Guvernului, ale Curţii Constituţionale şi ale Curţii de Conturi, actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice, ale Băncii Naţionale a Moldovei, ale Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare etc.

Simion Ropot: Pe parcursul anilor, redacția noastră a editat 53 de volume de tratate internaționale, acum actele internaționale se publică în editia de limbă română.

Dacă la începuturile sale MONITORUL OFICIAL apărea o dată pe săptămână, actualmente, pe lângă ediția de bază de vineri, la necesitate, buletinul de acte oficiale poate să apară suplimentar în orice zi a săptămânii, uneori chiar câteva ediții în aceeași zi.

Simion Ropot: Avem un colectiv de profesioniști unici în felul lor, care muncesc cu multă responsabilitate și dedicație. Eu personal mă mândresc că am împlinit anul curent trei decenii de muncă în acest colectiv deosebit, alături de redactorul coordonator Vasile Josan, redactorii superiori Ludmila Butnaru, Natalia Oleinicova, redactorii tehnici Stela Scvorțov, Ludmila Balaniuc, Aurelia Rusu, Diana Odobescu, redactorii Angeleta Golban, Eugenia Proca, Elena Bobeica, Tamara Esinencu, Natalia Telembici, Nina Ivanova, precum și alături de ceilalți colegi din cadrul MOLDPRES, inclusiv angajații secției Avize.

În prezent MONITORUL OFICIAL apare cel puțin o dată pe săptămâna şi este alcătuit din cinci părţi:

Partea I – legile, hotărârile Parlamentului, decretele Președintelui Republicii Moldova, actele Curţii Constituţionale şi ale Curţii de Conturi, actele internaţionale şi rapoartele Centrului pentru Drepturile Omului;

Partea a II-a – hotărârile şi dispoziţiile Guvernului cu caracter normativ;

Partea a III-a – actele normative ale organelor centrale de specialitate ale administraţiei publice şi Băncii Naţionale a Moldovei;

Partea a IV-a – informaţii cu privire la înregistrarea, sistarea şi încetarea activităţii partidelor, altor organizaţii social-politice şi a organizaţiilor obşteşti, precum şi a agenţilor economici, informaţii privind aplicarea conform legii a procedurii falimentului întreprinderilor şi organizaţiilor;

Partea a V-a – cereri de dobândire sau de renunţare la cetăţenia Republicii Moldova, anunţuri privind pierderi de acte care atestă dreptul de proprietar, starea civilă, profesia şi studiile,  pierderea legitimaţiei de serviciu ş.a.

Din momentul de când este editat de Agenţia Informaţională de Stat "Moldpres", MONITORUL OFICIAL şi-a demonstrat o certă credibilitate şi o prestaţie incontestabilă datorată profesionalismului înalt, operativităţii şi tenacităţii cu care activează colectivul redacţiei.

Simion Ropot: În aceasta zi de sărbătoare vreau să-mi exprim toată considerația și aprecierea celor care au pus temelia editării Monitorului Oficial - directorului general al Agenției din acea perioadă, Dumitru Țâra, și directorului departamentului editorial, regretatul Nicon Pâslaru.

Avem deplina convingere ca vom face și în continuare față sarcinilor și Monitorul Oficial va fi pus totdeauna în cele mai bune condiții la dispoziția cetățenilor, a rezumat Simion Ropot, redactor-șef al Monitorului Oficial.  

MONITORUL OFICIAL AL REPUBLICII MOLDOVA este un produs protejat legal şi dă dreptul MOLDPRES de a-i autoriza reproducerea ori crearea altor produse derivate numai de către abonaţi, potrivit contractului de abonament, cu obligaţia acestora de a-l folosi în limitele prevăzute de contract, de a nu-i distorsiona conţinutul şi de a menţiona obligatoriu sursa MONITORUL OFICIAL AL REPUBLICII MOLDOVA.

Cor. Lilia Grubîi

img24006167

img24006167

img24006167

img24006167

img24006167

img24006167

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!