ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

REFERENDUM-2024/ Emilia Marlean, pedagog emerit din satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă: UE ne ajută în toate şi ne dă tot de ce avem nevoie pentru a creşte, fără a cere nimic înapoi

19:34 | 08.07.2024 Categorie: Referendum 2024

Pe data de 20 octombrie 2024, în Republica Moldova va fi organizat un referendum constituțional.

Cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Rezultatele plebiscitului servesc temei pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

Cetăţeni ai Republicii Moldova de orice vârstă aleg parcursul european al țării noastre. Potrivit acestora, doar în Uniunea Europeană Republica Moldova se poate dezvolta pe plan economic, social și cultural.

Solicitată de MOLDPRES, Emilia Marlean, pedagog cu o experiență de muncă de 53 de ani, Om emerit în învăţământul public, iar din 2005 conducător artistic al Formaţiei folclorice „Străbunii” din satul Volintiri, raionul Ştefan Vodă, afirmă că calea Moldovei Europene nu este deloc uşoară, dar foarte necesară.

Emilia Marlean: Aşa cum suntem o ţară situată la „răscruce de vânturi”, trebuie să înţelegem că Uniunea Europeană este unica șansă ca moldovenii să aibă o viață bună, în pace, în casa lor. Este, de fapt, unicul drum care asigură supraviețuirea Moldovei ca țară liberă și puternică.

Am discutat cu doamna Marlean în ziua de 7 iulie, a doua zi după ce în Moldova au fost comemorate victimele celui de-al doilea val al deportărilor staliniste, şi domnia sa încă era răvăşită după acţiunile de pomenire care au avut loc în sat.

Emilia Marlean: Sunt încă cu ochii în lacrimi, pentru că buneii din ambele părţi şi de pe mamă, şi de pe tată au fost ridicaţi. Când au venit să-i ia, bunica a reuşit să rupă un dărăb din pâinea tocmai scoasă din cuptor, iar bunelul să strângă vreo câteva cireșe. Mama, fiind însărcinată cu mine, până la moarte a rămas cu această imagine, cum plecau într-un camion arhiplin – ea cu o bucată de pâine şi el – cu un pumn de cireşe. Iată de ce trebuie să alegem o altă cale de dezvoltare şi de trai, ca să nu se mai repete astfel de istorii.  Ca să nu mai apuce neam din neamul nostru aşa tragedii.

Protagonista acestui material are trei copii, doi stabiliţi în ţări europene, iar fiica cea mai mare trăieşte şi munceşte aici în ţară, acasă: provenim din țări diferite și vorbim limbi diferite, dar acest continent este casa în care încăpem şi putem trăi bine cu toții.

Emilia Marlean: Toată viaţa am muncit destoinic şi am adus cinste şi onoare satului Volintiri.  Înţeleg foarte bine ce e cu integrarea europeană şi văd rezultatele sprijinului UE. O mulţime de proiecte, datorită cărora satele prind la viaţă, iar oamenii văd şanse şi acasă. Uniunea Europeană ne ajută în toate şi ne dă tot de ce avem nevoie pentru a creşte, fără a cere nimic înapoi. Doar să deschidem ochii şi să înţelegem că nu mai putem reveni la trecutul care tot încearcă să ne tragă înapoi. La trecutul, o filă din care numai pe 6 iulie îndoliază o ţară întreagă.

Cor. Lilia Grubîi

img24005173

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!